– Det är lättare sagt än gjort att få tag på dessa ungdomar. Många svarar inte på våra meddelanden eller på telefonen. Arbetsförmedlingen har också kontakt med några ungdomar, säger Anna Arumskog på utbildningskontoret.
Det rör sig om ungefär 200 ungdomar i åldrarna 16-20 år som mottagningsgruppen på utbildningskontoret, enligt Skollagen måste få tag på. För att lyckas bättre med sitt uppdrag skulle mottagningsgruppen behöva anställa mer personal, enligt Anna Arumskog.
– Vi skulle behöva arbeta uppsökande men även kunna göra arbetsprövningar. Många av de ungdomar som hoppar av gymnasiet har behov, som de inte har fått tillgodsedda tidigare, konstaterar Anna Arumskog.
I dag vet mottagningsgruppen inte riktigt vad den här gruppen av ungdomar gör. Enligt Anna Arumskog kan några vara föräldralediga, ha tillfälliga eller fasta arbeten. Det finns också de som av hälsoskäl inte mår bra och därför inte klarar av att gå i skolan.
Svårast att få tag på är de ungdomar som hoppade av gymnasiet för ett eller två år sedan.
– Ungdomar som är på väg att hoppa av, försöker vi vägleda rätt, så att de fortsätter på sin utbildning eller väljer något annat att studera, säger Anna Arumskog.
Den skärpta lagstiftningen, som återfinns i Skollagen, har gjort att det sedan årsskiftet ställs större krav på Norrköpings kommun när det gäller att dokumentera de insatser som görs för varje enskild ungdom. Kommunen måste registrera alla de ungdomar som inte fyllt 20 år och saknar ett examensbevis från gymnasieskolan.
– Det är en angelägenhet för hela Norrköpings kommun att hjälpa de här ungdomarna så att de hittar en sysselsättning som de trivs med, säger Anna Arumskog.
Uppgifterna som samlas in och registreras omfattar bland annat personnummer på ungdomen, åtgärder som kommunen har genomfört för ungdomen, sysselsättning före och efter att ungdomen deltagit i åtgärd och anledning till att ungdomen avregistrerades från aktivitetsansvaret.
Skolverket kommer två gånger per år att begära in uppgifter från kommunerna om de registrerade ungdomarna. Dessa uppgifter kommer att ingå som en del i Skolverkets uppföljningssystem.