På de senaste fem åren har antalet unga som söker hjälp på Frideborg, som stöttar de som är utsatta för våld i en relation eller lever i en familj där någon utsätts för våld, mer än fördubblats. Men mörkertalet är stort och på Frideborg tror de att många unga inte känner till att hjälp finns att få. Känslan är också att allt fler unga utsätts i sin egen parrelation.
– I takt med den digitala utvecklingen så utvecklas också möjligheten till att kontrollera varandra, säger Marie Bohlin Carlsson, gruppledare på Frideborg.
Snapchat är en av de största sociala plattformarna bland unga idag. Förutom att chatta med varandra och lägga upp "stories" finns också en kartfunktion där man kan se var ens vänner befinner sig. Den funktionen kan missbrukas av den som vill kontrollera sin partner.
– De kan hela tiden se var tjejen befinner sig och man blir väldigt utsatt om man känner sig kontrollerad hela tiden.
Kan man inte bara stänga av kartfunktionen?
– Jo, men då får hon också förklara varför och det blir "surt" efteråt. Då har de hellre strategin att ha den på, för då är det lugnt.
För att hjälpa den här åldersgruppen har Frideborg nu börjat annonsera på Snapchat och hoppas på så sätt nå 13–16-åringar.
– Under corona fick vi ställa in de fysiska tonårsgrupperna och i stället köra digitalt. Då började vi fundera på hur vi kan utveckla vårt digitala arbete och lättare nå unga. Vi tror att det här kan vara ett effektivt sätt att nå dem, säger Marie Bohlin Carlsson.
När Frideborg möter unga som är utsatta i sin egen parrelation handlar det ofta om psykiskt våld, att man blir hotad, förnedrad, isolerad och kontrollerad. Det kan också handla om sexuellt våld där tjejen känner sig tvingad att ställa upp på saker hon inte vill.
– Det kan vara svårt i den första relationen man har att veta vilka referenser man ska ha. Vilka gränser ska man sätta? Det är också mycket skam i att berätta och be om hjälp.
Den som söker hjälp hos Frideborg får först ett informationssamtal om vilken hjälp man kan få. Vill man gå vidare med individuella samtal måste den som är under 16 år ha målsmans tillstånd.
– Det brukar inte vara några problem, det är väldigt viktigt att de berättar så att de även kan få stöd hemifrån.
Efter de individuella samtalen finns också möjlighet att delta i gruppträffar och prata med andra tonåringar som har liknande erfarenheter.
– Då handlar det mycket om framtiden. Hur man ska förhålla sig till saker framåt.
Rådet att lämna sin partner är inte något som tas upp i första läget, om inte tjejen uppenbart befinner sig i en farlig situation.
– Det finns forskning på i vilket läge rådet att lämna har någon effekt. Är tjejen i en fas då hon fortfarande är väldigt förälskad kommer rådet att du måste lämna honom inte falla väl ut. Det handlar mer om att finnas där, inte fördöma och att lyssna till ambivalensen. Det är inte förrän hon känner sig redo som hon kommer att lämna, säger Marie Bohlin Carlsson.
Är det lättare för en ungdom att lämna sin partner än för en vuxen?
– Det är en intressant fråga. Å ena sidan finns det inga gemensamma barn eller gemensam bostad som brukar vara faktorer som håller dem kvar, å andra sidan kan det finnas andra saker, som ett gäng vänner, som man inte vill mista.