Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unga tjejer ägnar 3,5 timmar per dag på sociala medier

Unga tjejer ägnar 3,5 timmar per dag på sociala medier medan killarna ägnar mer tid åt dataspel. Det är några av resultaten från ungdomsenkäten "Om mig" som länets ungdomar svarat på.

Unga tjejer ägnar 3,5 timmar per dag på sociala medier medan killarna ägnar mer tid åt dataspel.

Unga tjejer ägnar 3,5 timmar per dag på sociala medier medan killarna ägnar mer tid åt dataspel.

Foto: Isabell Höjman/TT

Norrköping2023-05-06 14:00

Varje höst genomförs ungdomsenkäten "Om mig" i ett samarbete mellan Region Östergötland, länets kommuner och Länsstyrelsen Östergötland. Nu har resultatet av 2022 års enkät redovisats.

En slutsats som kan dras är att det här med mobiler och datorer färgar ungas liv ganska ordentligt. Det skiljer sig dock mellan könen enligt enkäten.

undefined
Hanna Henriksson är samordnare på Region Östergötland för arbetet med ungdomsenkäten "Om mig".

– Tjejer spenderar i genomsnitt 3,5 timmar per dag på sociala medier, vilket är en timme mer än vad killarna gör. För spel/gaming gäller det omvända. Där är killarna de största användarna med i genomsnitt 2,7 timmar per dag, vilket är 1,6 timmar mer än tjejerna, kommenterar Region Östergötlands samordnare för enkäten, Hanna Henriksson i ett pressmeddelande.

– Ungdomar med annan könsidentitet har ett högt användande av alla digitala medier.

undefined
Unga tjejer i Östergötland spenderar omkring 3,5 timme om dagen på sociala medier enligt enkäten "Om mig" 2022 som nu presenterats.

Många tycker att skärmaktiviteter påverkar dem positivt på många sätt: Man lär sig mycket och håller sig uppdaterade bland annat. Men väldigt många ungdomar tycker också att de spenderar för mycket tid framför skärmar: Bland tjejer så mycket som 52 procent, alltså mer än hälften. Det vanligaste svaret är att skärmarna tar tid från annat följt av att det är lätt att fastna eller bli beroende.

– Ett annat vanligt svar är att ungas skärmaktiviteter gör dem stressade, deppiga och ångestfyllda, och att de får sämre självförtroende av att jämföra sig med andra på sociala medier, säger Hanna Henriksson.

En tydlig trend som väl kan sägas vara illavarslande är att ungas tillit till andra människor minskar enligt denna enkät. För killar i grundskolan i Norrköping säger endast 54 procent att de litar mycket på andra människor. För grundskoletjejer är siffran ännu lägre: 43 procent.

undefined
En annan slutsats av enkäten "Om mig" är att ungdomrs tillit till andra människor minskar.

Ännu värre blir det i gymnasieåldern där motsvarande siffra för killar är 47 procent och för tjejer 41 procent. Trenden med minskande tillit är också tydlig över tid i hela länet.

– När ungdomarna tillfrågas vad de tror att minskningen beror på svarar många att människor ljuger och är falska, säger Hanna Henriksson.

Ungdomarna själva beskriver att det här också är kopplat till sociala medier och den allmänna samhällsutvecklingen med gängkriminalitet och skjutningar. När det gäller att lita på sin egen förmåga är det också stor skillnad mellan tjejer och killar. 88 procent av killarna i grundskolan i Norrköping har hög tillit till sig själva medan motsvarande siffra för tjejer endast är 67 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!