Unga i fängelse ger sin berättelse i utställning

Imorgon lördag öppnar en ny utställning på Arbetets museum som skildrar hur unga människor som sitter i fängelse har det.

Kläder. Exempel på vårdares och intagnas klädsel.

Kläder. Exempel på vårdares och intagnas klädsel.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2015-01-23 07:00

Eva Dufva Hansi är kriminalvårdsinspektör och har jobbat i fem och ett halvt år på Anstalten Luleå. En anstalt som är unik på så sätt att den endast hyser nio intagna och att dessa samtliga är ungdomar.

– Från början var det en vanlig anstalt, men när den 2002 gjordes om till häkte blev det några platser över på övervåningen, säger hon.

Eva Dufva Hansi och Anneli Egelin Tärning, intendent på Arbetets museum, träffades i Stockholm i samband med att de var ledare för varsitt projekt.

– Vi råkade hamna vid samma fikabord och började prata och jag frågade då om vi inte skulle göra ett projekt ihop, säger Anneli Egelin Tärning.

Och nu har alltså deras samarbete lett fram till "Face the facts" som utställningen heter.

– Vi har gjort den här utställningen för att vi brinner för vårt jobb och vitsen är väl att visa att hur kriminella de än är så är de vanliga människor ändå, säger Eva Dufva Hansi och berättar att det är viktigt att ta vara på all den tid de intagna sitter på anstalt för att få dem att gå en annan väg.

Något som alls inte är någon omöjlighet. Inte minst eftersom man anpassar schema och program högst individuellt efter den intagnes önskemål och behov.

– Får man bara lite tid så går det att bygga upp något. Det kan ju vara svårt med de som bara sitter en månad eller två.

I omkring ett år har man jobbat med utställningen och ungefär 15 intagna delar i den med sig av sina erfarenheter, tankar och känslor kring hur det är att sitta i fängelse och vad som ledde dit. När utställningen senare drar vidare ut i landet kommer den bland annat att visas i Boden.

– Då hoppas vi att våra intagna får möjlighet att se den, säger Eva Dufva Hansi.

Projektet "Unga i fängelse" som bland annat lett fram till utställningen "Face the facts" har skett i samarbete med Kriminalvården, Anstalten Luleå och Riksförbundet Attention - Norrbotten, Luleå. Utställningen har producerats me dstöd ur Allmänna arvsfonden. Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar såsom exempelvis ADHD, Aspergers syndrom och Tourettes syndrom. Utställningen visas på Arbetets museum fram till den 17 maj. Därefter kommer den att turnera runt om i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om