Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Unga flickor de stora förlorarna

LINKÖPING. Hela ätstörningsenheten i länet slås sönder. Förlorarna är unga flickor som riskerar att svälta sig själva till döds. Nu minskar deras chans att få hjälp dygnet runt drastiskt.

I drygt 10 år har unga flickor kommit till Videgården för att få hjälp mot sina ätstörningar. Men nu talar mycket för att ätstörningsenheten slås sönder. (Bilden är arrangerad).Foto: Pressens Bild/arkiv

I drygt 10 år har unga flickor kommit till Videgården för att få hjälp mot sina ätstörningar. Men nu talar mycket för att ätstörningsenheten slås sönder. (Bilden är arrangerad).Foto: Pressens Bild/arkiv

Foto:

Norrköping2006-01-18 06:00
När andra landsting, som Stockholm och Västra Götaland, bygger upp ätstörningsenheter, väljer landstinget i Östergötland att slå sönder sin fungerande verksamhet. Den som stått modell när de andra landstingen nu satsar på flickor med ätstörningsproblem.
Videgården, som ätstörningsenheten kallas, startades 1995 i Linköping. Dit har flickor i hela länet kommit för att få hjälp. Under de tio åren har personalen byggt upp en unik kompetens. Man har haft både en öppenvård, med 200 patienter per år, och en slutenvård.
- Den samlade kompetensen splittras nu upp inom landstinget, säger Anna Harder, vårdenhetschef på Videgården.
Hon är försiktig och vill egentligen ingenting säga innan MBL-förhandlingarna den 24 januari är klara.
- Eftersom det inte är förhandlat kan jag inte säga säkert, men minst hälften av personalen kommer förmodligen att försvinna, säger hon.
Personalen protesterade när landstingspolitikerna för nio månader sedan beslutade att flytta slutenvården från Linköping till Motala. Ett vansinnigt beslut, menade personalen, eftersom de flesta patienterna kommer från Linköping och Norrköping. Men nu blir det överhuvudtaget ingen slutenvård. Den läggs i princip ned.
- Vi får två platser på barnpsyk i Linköping, säger Anna Harder.
På Videgården har man arbetat med inlagda patienter i tioveckorsperioder. Av de elva slutenvårdsplatserna blir det nu alltså två platser på barnpsyk. Platser som de flesta av Videgårdens patienter inte kan utnyttja, eftersom de fyllt 18 år.

Ingen personal
Öppenvården flyttas till Motala och blir en dagverksamhet med möjlighet till övernattning fem av veckans sju dagar. En övernattning helt på egen hand, eftersom ingen personal finns på plats under natten.
- Videgården hade ett underskott på cirka fem miljoner förra året, säger Christina Karlsson, chef för länspsykiatriskt centrum. Därför var vi tvungna att minska slutenvårdsplatserna.
I övrigt vill hon inte kommentera den utredning om Videgårdens framtid som hon själv hållit i innan MBL-förhandlingen är klar.
Videgårdens underskott beror bland annat på att antalet utomlänspatienter minskade kraftigt förra året.
- Andra landsting har inte vågat remittera patienter till oss sedan politikerna beslutade att splittra enheten, säger Anna Harder. Ingen har ju vetat hur verksamheten kommer att se ut.
Det betyder inte att sängarna stått tomma. I Östergötland är kön till slutenvårdsplatserna lång. Men landstinget har inte råd att hjälpa patienterna i det egna länet. Det är mer lönsamt att ta in patienter från andra landsting och få betalt.

Lovar vård
Den politiska majoriteten, s+v+mp, menar att Videgården har fått de resurser som behövs.
- Vi har tagit upp och analyserat behovet, säger Anna-Lena Sörenson (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Vårt uppdrag är att fördela resurser efter behov. Vi har plussat på 1,8 miljoner till Videgården. Hur organisationen sedan utformas är upp till de ansvariga tjänstemännen. Jag har fullt förtroende för att de ser till att alla får den vård de behöver.
Kan du lova att alla unga tjejer i Östergötland som lider av ätstörningar får den hjälp de behöver?
- Ja, det lovar jag. Vi har ju en vårdgaranti. Om vi inte kan erbjuda hjälp här i länet får vi remittera utomläns.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om