Ung - och sedan?
När man är ung är det inte alltid så lätt att svara på frågan "Vad ska du bli när du blir stor?" Om man inte riktigt vet, vad svarar man då? Det skulle vara så mycket enklare om man fick testa några olika yrken och sedan svara. Emelie Lockmark har, tillsammans med Folkbladet, känt lite på veterinäryrket.Vi har tidigare träffat tvillingarna Magnus och Mikael Pie som var helt säkra på att de vill bli poliser. Den här gången träffar Folkbladet Emelie Lockmark som inte riktigt vet vad hon ska välja för yrkesväg.Veterinär kanske...
Göran Lundmark som jobbar med smådjur får mest bit- och rivskador. Värre är det om man jobbar med hästar och kor får Emelie veta. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Emelie Lockmark har träffat veterinär Göran Lundmark på hans smådjursklinik i Norrköping. Göran Lundmark intervjuas av Emelie och berättar sin syn på yrket.
<B>+ Vad är roligast med att jobba som veterinär?</B>
- Det är ett roligt och omväxlande yrke. Det är intellektuellt och samtidigt ett hantverk. Dessutom är det tacksamt att hjälpa djuren och man träffar mycket människor. Man kan jobba som allmänpraktiker och ändå jobba med kirurgi och röntgen. Det är ett brett och djupt yrke och det finns alltid möjlighet att fördjupa sig ytterligare.
<B>+ Vad är mindre kul med yrket?</B>
- När det kör ihop sig och blir stressigt är det inte så kul. Men det jobbigaste är nog avlivningar för det är svårt att se ägaren till djuret lida.
<B>+ Vad finns det för risker och möjliga arbetsskador inom yrket?</B>
- Jag som jobbar med smådjur får mest bit- och rivskador. Det är ju värre om man jobbar med stora djur som hästar och kor. Då kan man i värsta fall bli ihjälsparkad eller ihjälklämd.
<B>+ Vad ska man ha för utbildning för att bli veterinär?</B>
- Man ska ha kompetens motsvarande naturvetenskapligt program och betygskraven för att komma in på veterinärutbildningen är mycket höga. Sedan får man läsa på veterinärhögskolan i fem och ett halvt år. Där är det en blandning av teoretiska och praktiska moment.
<B>+ Behövs det olika utbildningar för olika djur?</B>
- Nej, men beroende på vad man vill syssla med så lär man sig mer. Genom att praktisera inom yrket.
<B>+ Vilka djur jobbar du med?</B>
- Jag har jobbat med många olika djurslag. Först gick jag på veterinärhögskolan. Sedan jobbade jag som distriktsveterinär i fjorton år och då jobbade jag med allt från hästar till råttor. Nu är det mest hundar och katter men också mindre djur sedan sex år tillbaka.
<B>+ Hur marknadsför du dig?</B>
- När jag öppnade praktiken så annonserade jag i olika tidningar. Nu för tiden händer det att tidningar gör djurreportage och ringer upp och frågar om jag vill annonsera i samband med det. Dessutom har jag jobbat i Norrköping innan jag öppnade praktiken här och då har jag lärt känna olika djurägare som jag fortfarande har kontakt med.
<B>+ Vad har du för arbetstider?</B>
- Det är halv nio på morgonen till sex på kvällen och bara vardagar. Fast jag tar en skaplig lunch. På semestern stänger jag. Det är ju bara jag som jobbar här men ibland har jag hjälp av min fru som är läkare.
<B>+ Hur ser en dag ut?</B>
- På morgonen är det öppet hus och då är det mest enklare fall som vaccineringar och sånt. Resten av dagen är förbokade fall, till exempel operationer av olika sorter.
<B>+ Tänker du på jobbet hemma när du är ledig?</B>
- Nej, då är jag ledig.
<B>+ Är det lätt att hitta jobb som veterinär?</B>
- Ja, det finns jobb. Folk får jobb.
<B>+ Är det mest kvinnor eller män i yrket?</B>
- Kvinnorna tar över! Kvinnliga elever är i majoritet sedan femton år tillbaka.
När vi lämnar Göran Lundmarks veterinärklinik säger Emelie Lockmark att hon fått veta mycket om veterinäryrket som hon inte visste innan. Ändå var det ungefär som hon trodde. Svaret på frågan "vad ska du bli när du blir stor" kommer fortfarande vara lika svårt.
- Jag ska kolla runt lite mer, säger Emelie.