Patientnämnden i Östergötland har i en ny rapport granskat anmälningar om ojämlik (diskriminerande) vård som kommit in till nämnden under perioden oktober 2020 till september 2021. Sammanlagt handlar det om 90 fall där närstående eller patienter kontaktat nämnden med klagomål och synpunkter gällande vårdens jämlikhet.
– Vi behöver en sån här rapport för att bli bättre och för att kunna veta var det behövs utbildningsinsatser. Man ska inte se den som att vi söker syndabockar, utan snarare som ett sätt för oss att utveckla verksamheten, säger regionrådet och ordföranden i Patientnämnden Michael Cornell (C).
I rapporten har man delat in de olika anmälningarna om diskriminering/ojämlik vård i åtta kategorier. Ålder och etnicitet har toppositioner när det gäller anmälningar om diskriminering. Allra vanligast är under kolumnen "övrigt". Där kan det exempelvis handla om patienter som upplevt sig diskriminerade på grund av ekonomiska faktorer.
– Etnicitet och kön är frågor som vi förstått att det upplevs som diskriminerande. Men det som sticker ut är att det finns flera som upplever att man får ojämlik vård på grund av åldern. Det är bra att vi kan identifiera sådant. När det gäller ekonomi är det också en punkt som är bra för oss att få med oss. Det här är en fördjupning som kan sätta fingret på vad vilka åtgärder som behövs, säger han.
När det gäller vilka som anmäler så är det personer mellan 20 och 29 år som dominerade med 17 klagomål. När det gäller kön var övervägande delen kvinnor, fördelningen var 67 kvinnor, 22 män och en annan. När det gäller var den upplevda diskrimineringen har inträffat är det vanligast inom primärvårdscentrum, därefter följer externa vårdcentraler och psykiatricentrum.
– Att primärvården får de flesta anmälningarna är inte så konstigt. Det är där de flesta patientkontakterna finns. Rent generellt är ändå klagomålen om diskriminering få. Inkomna ärenden under perioden som gällde ojämlik vård var 90 stycken och det motsvarar 5 procent av patientnämndens totala antal ärenden under samma period, vilket var 1 830 stycken. Till det här ska lägga att det är just upplevelsen som beskrivs. Det är inte säkert att det faktiskt har förekommit diskriminering, säger Michael Cornell.