Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Undervisning ute ny innepedagogik

Vidga klassrummet! Den uppmaningen får nu alla högstadielärare i Östergötland.
Regionförbundet Östsam har beviljat 700 000 kronor till fortbildning i utomhuspedagogik.
- Det är en unik satsning som görs, så vi får hoppas att många nappar, säger Carina Brage från Naturcentrum i Linköping som håller i fortbildningen.

Högstadielärare i hela länet har nu chansen att lära mer om utomhuspedagogik i ett projekt som Östsam drar igång. Lärarna Kerstin Trygg och Birgitta Stål var med på den första informationsträffen och deltog i en matematikövning med negativa tal.

Högstadielärare i hela länet har nu chansen att lära mer om utomhuspedagogik i ett projekt som Östsam drar igång. Lärarna Kerstin Trygg och Birgitta Stål var med på den första informationsträffen och deltog i en matematikövning med negativa tal.

Foto:

Norrköping2007-03-10 06:00
I torsdags träffades lärare på ett första informationsmöte om fortbildning i utomhuspedagogik på Navestadsskolan.
Carina Brage från Naturcentrum tog ut lärarna för att visa prov på en matematikövning utomhus. Lärarna fick med hjälp av lappar mellan - 6 och 5 ställa sig i en tallinje.
- Minus fem plus sju, sa Carina och läraren utan lapp gick fram för ta över nummer tvås plats och lapp.
- Våra övningar är inte lek, utan alltid riktade mot kursplanen. Många elever har svårt med negativa tal, men i den här övningen blir allt väldigt konkret, intygar Carina-
Östsam har beviljat 705 000 kronor till projekt som drivs i tre år. I vår kommer inspirationsträffar att ordnas för högstadielärare och rektorer i länet. De som vill gå vidare erbjuds fortbildning vid fem tillfällen i höst med kompetensutveckling i utomhuspedagogik inom matematik, teknik, fysik, biologi och kemi..
- Högstadiet har inte förändrats så mycket, det är fortfarande stängda dörrar och undervisning efter läroboken. Jag får ofta försvara utomhuspedagogiken inför kollegorna. Det fungerar utmärkt att gå ut för att t ex förklara vad en cirkel, radie och diameter är. Dessutom blir man piggare och får röra på sig, säger Carina Brage.
Metoden innebär att lärare och elever tar naturen och utomhusmiljön till hjälp för att lära in olika samband.
- En metod passar sällan alla, men den är särskilt lämpad för barn med särskilda behov. De får tumla litet och får tydliga övningar. Relationen blir ofta en annan med eleverna, man blir mindre fröken, säger Carina Brage.
Naturcentrum Linköping och Centrum för miljö- och utomhuspedagogik vid Linköpings universitet kommer att ansvara för fortbildningen.
- Det kostar inte skolorna mer än eventuell vikarie, säger Britt-Louise Nilsson, projektsamordnare på Östsam.
Tidigare har liknande projekt drivits för lärare på låg och mellanstadiet, där utomhuspedagogiken är vanligare. Mellanstadielärarna - särskilt i Norrköping - var mycket positiva till utomhuspedagogik och erfarenheterna visar på stora fördelar både för inlärning och hälsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om