Undervisning – på alla loven

Norrköpings kommun får 2,1 miljoner kronor av staten för att kunna öka antalet godkända elever i grund- och gymnasieskolan med hjälp av lovskola.

Extraundersvining. Norrköpings kommun får drygt två miljoner kronor för att kunna an ställa fler lärare till lovskola.

Extraundersvining. Norrköpings kommun får drygt två miljoner kronor för att kunna an ställa fler lärare till lovskola.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

norrköping2016-03-26 18:00

Tio av kommunens grundskolor har sökt statsbidraget, som Skolverket beslutar om. Fyra har sökt för undervisning under sommarlovet, Djäkneparksskolan, Mottagningsskolan, Navestadsskolan och Söderporten. Bara en gymnasieskola, Haga, har ansökt – för sportlovsskola.

– Det är fler än de senaste åren. Just de grundskolorna har en stor del nyanlända och sommarskolan kommer innehålla mycket svenska men även förklaringar på elevernas modersmål. Det planeras även att ge eleverna ökad insikt i det svensk samhället och den svenska kulturen, berättar Cecilia Nordqvist, sakkunnig på utbildningskontoret.

Hon fortsätter:

– Nyanlända kan ha svårt att nå målen och har behov av extra undervisning under loven, men många är också ambitiösa och vill ha mycket undervisningstid.

Pengarna – som räknas ut efter hur många elevveckor/dagar man ansöker om – går i huvudsak till lärarlöner. Undervisningen på lovskolorna är frivillig för eleverna och varje skola organiserar sin egen. Mest populärt är sommarlovet, men även för övriga lov är intresset stort.

– Tidigare erfarenheter i kommunen av sommarskola i årskurs 9 förbättrade elevernas slutbetyg så att de blev antagna till gymnasiet. Men tyvärr var det ändå en stor andel av de eleverna som inte slutförde gymnasieutbildningen. Det finns också forskning som visar att desto tidigare man sätter in insatserna desto bättre resultat ger de. En prioritering av de lägre årskurserna är det mest effektiva, säger Cecilia Nordqvist.

Totalt fanns 150 miljoner kronor att fördela på riksnivå, men Skolverket har tagit emot ansökningar för grund- och gymnasieskolan för motsvarande 172 miljoner kronor. De tre gymnasieprogram i riket där flest ser behov av lovskola är introduktionsprogrammet Språkintroduktion samt de nationella programmen Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet.

Alla som sökte fick ta del av bidragen, bland annat friskolorna Plusgymnasiet och Prolympia, som båda finns i Norrköping.

Söderköpings kommun får 400 000 kronor till samma ändamål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om