Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Undersökning visar: Klimakteriet påverkar arbetslivet

Två av tre kvinnor (64 procent) har upplevt besvär i samband med klimakteriet, och var fjärde kvinna (25 procent) uppger att det påverkat hennes yrkesliv negativt. Det visar en Sifo-undersökning.

Styrketräning, kost, avslappningsövningar och receptfria läkemedel kan hjälpa vid klimakteriebesvär. "Men har man stora besvär ska man kontakta läkare", säger Madelene Lindström, apotekschef på Apotek Hjärtat.

Styrketräning, kost, avslappningsövningar och receptfria läkemedel kan hjälpa vid klimakteriebesvär. "Men har man stora besvär ska man kontakta läkare", säger Madelene Lindström, apotekschef på Apotek Hjärtat.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2022-11-22 15:00

Hälften av befolkningen kommer förr eller senare komma i klimakteriet. För en del kvinnor går det relativt obemärkt förbi, men för 64 procent av kvinnorna som varit i klimakteriet har det inneburit besvär, visar en Sifo-undersökning som Apotek Hjärtat låtit göra. Det är brist på hormonet östrogen som påverkar flera organ i kroppen och gör att man kan få flera olika symptom. De vanligaste är torra slemhinnor, värmevallningar (svettningar), sömnproblem och humörsvängningar.

– Det är signalsubstanserna i hjärnan som förändras, det kan göra att man blir känsligare, blir ledsen lätt eller blir arg, säger Madeleine Lindström, chef på Apotek Hjärtat på Ingelsta.

På vilket sätt påverkar det här arbetslivet?

– Dels är det de här vallningarna som kan komma när som helst, det är klart att du blir besvärad om de händer när du sitter i ett möte till exempel, en del kan bli så svettiga att de måste byta kläder till och med. Eftersom det påverkar humöret kan det vara att man blir ledsen för något som man vanligtvis inte brukar reagera på, eller att man blir arg i stället. Att man kanske inte känner igen sig själv. 

Enligt Sifo-undersökningen som gjorts lokalt uppger varannan Norrköpingsbo (51 procent) att de inte reflekterat över om klimakterierelaterade besvär har påverkat en kollega. 

– Det har ju varit lite tabubelagt och då kan det vara jobbigt att ta upp det i gruppen man jobbar i, om man inte har ett öppet klimat. Det kanske gör att man håller det inne. 

Apotekskedjan Hjärtat har tagit initiativ till vad de kallar ”Klimakteriesäkringen”. De har tagit fram en utbildning på webben som är obligatorisk för alla chefer i företaget att ta del av. Utbildningen är fritt tillgänglig för alla och de vill inspirera fler företag till att lära sig om klimakteriet och hur kan påverka arbetslivet.

Varför är det viktigt som chef att vara medveten om det här?

– Det är för arbetsmiljön, för att alla ska må bra. Det är viktigt med ett öppet klimat och att man kan ta upp det på medarbetarsamtal till exempel. Just att medarbetarna kan berätta för mig hur det påverkar dem och jag kan försöka underlätta på något sätt. Det kan vara att anpassa sitt schema kanske om man sover dåligt, det beror ju helt på vad man jobbar med men det viktiga är ju att man har stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!