Det här är ingenting som är klart på något sätt, säger direktor Sanna Detlefsen, men bekräftar att Östergötlands Stadsmission letar efter lämpliga lokaler i framför allt Norrköping och Linköping.
– Vi jobbar intensivt med överskottsmat och matfattigdom. Man kan säga att vi är ute och fiskar och söker möjligheter. Lokalfrågor är alltid vår stora, trånga sektor: har vi ingen lokal kan vi inte göra någonting, säger Sanna Detlefsen.
Hon betonar att det inte finns något skarpt förslag och att ingenting ligger i plan just nu. Men visst finns tankarna på sociala matbutiker där.
– Det är en jättestor fråga för oss på Stadsmissionen med just fattigdom och matfattigdom. Vi jobbar ju med matkassar och så, säger Sanna Detlefsen som uppger att det här med sociala butiker ligger i pipelinen, alltså något som kommer, bara oklart när.
– Det vi har sagt är att vi söker möjligheter och där möjligheten först dyker upp där kör vi. Men vi har ingen plats och inget konkret i dag.
I första hand tittar man på Norrköping och Linköping, där Stadsmissionen är mest etablerad.
– Vi tror att Östergötland skulle behöva tre-fyra sådana butiker, när vi tittar på hur situationen ser ut, eftersom det är så pass stor fattigdomsproblematik, säger Sanna Detlefsen.
I dag har alltså Östergötlands Stadsmission inga sådana butiker. I Stockholm och Skåne däremot har Stadsmissionerna där startat butiker vid namn Matmissionen, butiker främst för medlemmar med låg inkomst, som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Matmissionens utbud består av matsvinn som doneras från dagligvarubranschen. Som medlem får man handla till kraftigt rabatterat pris. Samma koncept skulle vara aktuellt i Östergötland.
Östergötlands Stadsmission har startat en stor matcentral i Tornby i Linköping. Här tar man emot produkter från livsmedelsproducenter, grossister och handel som av olika anledningar inte blivit sålda, eller donerats just för hjälpbehoven. Maten används till matkassar via församlingar eller i egen utdelning, och i Stadsmissionens verksamhet.
– Matcentralen är en förutsättning för att kunna starta en social matbutik. Vi behöver ha upp mer volym där, säger Sanna Detlefsen.