I en låda på The Lamp hotels hustak är honungsproduktionen i full gång. Ulla Lundström från Norrköping är biodlaren som tar hand om hotellets nya "husdjur". Hon har varit hobbybiodlare i över tjugo år och såg det här som ett nästa steg.
– Jag såg en chans att utvecklas i min biodling. När Magnus Malm på The Lamp hotel kontaktade mig nappade jag direkt, jag har länge tänkt att det vore roligt att ha en bikupa mitt inne i stan.
Än så länge är bikupan på hotelltaket på prov för att se hur idén fungerar. Först och främst vill hotellet se till att bina inte stör gästerna, därefter kan de utöka med fler bikupor. Samtidigt menar Ulla att bin inte stör människor som man kanske skulle kunna tro.
– Bin är intresserade av två saker: nektar och pollen. Ingenting annat. De är inte som getingar som gärna dricker ur saftglas och liknande.
Honungen från bikupan ska säljas på hotellet och serveras i restaurangen. Ett bra år kan en bikupa producera upp mot 50 kilo honung men hur mycket honung det blir beror nästan helt på väder och vind. För att bina ska trivas som bäst ska det vara varmt och soligt.
– I år är det en dålig honungsskörd för de allra flesta. Bin gillar inte när det blåser, regnar och är kallt. Då sitter de inne och äter upp det de har producerat. Är det ett härligt sommarväder blommar det bra, blir bra nektar och då blir honungen i sin tur väldigt bra.
Till vardags arbetar Ulla som medicinskt ansvarig sjuksköterska i Söderköpings kommun. Att Ulla började med biodling kom sig av att hon fick två bisamhällen till skänks. I dag har hon, förutom bikupan på hotellet, tio till femton bisamhällen hemma som hon tar hand om.
– Jag hade länge tänkt på att börja med biodling och pratade om det där hemma. När vi fick bikuporna började jag en nybörjarkurs. Det är jätteroligt, man får lära sig mycket om miljö och om hur ekosystemet fungerar. Att vara biodlare är inte längre en "gubbhobby" som det har varit under många år utan nu intresserar sig personer i alla åldrar.
Ulla är även kassör i Norrköpings biodlareförening. På senare år har intresset för biodling fått ett rejält uppsving och varje år hålls det en nybörjarkurs med femton till tjugo deltagare. Trots detta behöver fler ta sig an intresset.
– Idag behövs det många fler biodlare i Sverige eftersom det är brist på svensk honung. Importerad honung har inte samma krav på sig som den svenska som vi vet är både högklassig och en ren naturprodukt. Samtidigt är det en brist av både vilda och tama insekter idag. Bina ger oss både blommor och frukt eftersom de sköter pollineringen och därför är det nyttigt för alla att ha en biodling.