Ulla vill se ett ungt team som arbetar tillsammans
NORRKÖPINGEtt ungt ledarteam som arbetar tillsammans. Det vill Ulla Petterson Carvalho, ordförande i kommunfullmäktige i Norrköping, se på de snart två tomma kommunalrådsstolarna i Rådhuset.Själv har hon bestämt sig, hon vill inte ens i den nya situationen bli kommunalråd igen. Däremot ställer hon gärna upp som mentor. Posten som kommunstyrelsens ordförande bör en av de nya unga få, menar hon.
Kommunfullmäktiges ordförande Ulla Pettersson Carvalho står fast vid sitt beslut att inte bli kommunalråd igen. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Hon hoppas på ett ledarteam med yngre förmågor som kan ta vid.
- Det är ett år kvar till valet. Om vi ger dem chansen växer de.
Ulla Petterson Carvalho vill se en ung ny kraft som kommunstyrelsens ordförande, och menar att ledarteamet bör arbeta tillsammans.
Hon tror också att en föryngring främjar skapandet av en ny kultur.
- Vilket uppenbarligen behövs efter vad Jan-Olov (Johnson) skrivit.
Jan-Olov Johnson motiverade i ett brev till lokalpressen sitt beslut att lämna politiken med att han gått in i väggen, att han tröttnat på att aldrig ha tid för familjen och att ständigt mötas av gliringar på stan.
<b>"Beklagligt"</b>
Ulla Petterson Carvalho fick beskedet av Jan-Olov Johnson i fredags. Medan några få andra informerats redan i mars om planerna.
- Jag tycker att det är beklagligt, säger Ulla Petterson Carvalho om Johnsons beslut att lämna politiken.
Hon respekterar hans beslut som verkar noga genomtänkt, i samråd med familjen.
- Man kan förstå att han inte mått så bra den här tiden, säger hon och beklagar att det gått så långt.
Efter att kommunalrådet Gunnel Gennebäck i april hastigt hoppade av sitt jobb efter diskussionen kring en obetald 50-årsfest blev Ulla Petterson Carvalho, som var kommunalråd åren 1989-91, och som idag är fullmäktiges ordförande, flitigt nominerad som hennes efterträdare på posten som kommunstyrelsens ordförande.
Hon har tre gånger sedan dess noga tänkt över det hela och tre gånger tackat nej. Och det beslutet står hon fast vid, också idag. Även om hon med sin långa erfarenhet gärna ställer upp som mentor år nya unga kommunalråd.
- När jag tog uppdraget som fullmäktiges ordförande såg jag det som en viss utmaning, med förändring av fullmäktige och fullmäktiges roll. Det arbetet är inte slutfört än.
<b>Mer flexibelt system</b>
Hennes vision är att fullmäktige får en stärkt roll, och att ledamöterna där får ett större ansvar, kanske i permanenta och tillfälliga utskott. Dels skulle det handla om utskott som är geografiskt knutna, utskott som skulle ligga direkt under fullmäktige och ersätta de omdiskuterade kommundelsnämnderna. Medan de tillfälliga utskotten kunde behandla större sakfrågor som dyker upp.
Ett mer flexibelt system, menar Ulla Petterson Carvalho, som också avlastar ks-ordföranden. Hon är noga med att påpeka att det handlar om att utveckla demokratin.
- Många stirrar sig blinda på kommundelsnämndernas vara eller inte vara. Det viktiga för mig är att utveckla demokratin överlag.
Demokratiutskottet arbetar med de här frågorna och ska i höst lägga fram ett förslag.