– Det kan man lugnt säga, konstaterar han. Det är så många jubileer på en gång, att den här våren känns som ett enda stort jubileum för min del.
Vad är det som väntar, förutom ditt eget födelsedagsjubileum?
– Den 30 maj fyller min fru Marianne 90 år och den 4 juni firar vi 60-årig bröllopsdag. Sedan firar Barndiabetesfonden, där jag är aktiv, 25-årsjubileum under det här året.
– Och så firar Kolmårdens djurpark 50-årsjubileum, eftersom parken invigdes den 27 maj 1965 inför cirka 40 000 premiärbesökare.
Om djurparken, som Ulf Svensson startade för att skapa fler jobb i Kolmården, har det mesta redan skrivits. Men kanske inte att Ulf valde mellan tre olika platser att placera djurparken på:
– En var uppe vid Älgsjön, en annan närmare Marmorbruket och så den där det slutligen byggdes. Och så här i efterhand var nog den bästa platsen, med tanke på närheten till Bråviken och de fantastiska bergsutsikterna ut över vattnet.
Hur kom du över huvudtaget på idén att försöka skapa en djurpark?
– Som gammal scout och scoutkonsulent var jag redan intresserad av djur och natur och så tänkte jag på att det redan finns tusentals människor i Kolmården, som plockar bär och svamp och som badar, men utan att betala en krona i entré. Så därför ville jag göra ett organiserat fritidsområde, där vi även kunde tjäna lite pengar och det fritidsområdet blev så småningom djurparken!
Mötte du på motstånd angående de här planerna?
– Ja, många var emot tanken på en djurpark i Kolmården och efter att ha kontaktat etablerade djurparker för att få råd, fick jag bara ett svar och det var från Eskilstuna djurpark där det stod: Starta aldrig en ny djurpark, det blir bara förluster!
– Även finansminister Gunnar Sträng, som jag besökte, gav tummen ned och sa att det var två fel med projektet: att jag ligger tio år före i tiden och att jag aldrig kan skaffa pengar till byggandet.
Men du gav inte upp?
– Nej, det beskedet var bara sporrande, så med hjälp av företagssponsorer blev det ändå byggstart och till slut en djurpark i Kolmårdens skogar! När sedan delfinariet byggdes 1969, blev det en jättesuccé, trots att delfinerna i början bara kunde hoppa lite hur som helst i bassängen...
Vad tycker du personligen om djurparkens kommande mångmiljonsatsningar på en ny Bamses värld och en jättestor berg- och dalbana?
– Bamse är ju en björn, så den kan väl passa in i en djurpark, men absolut inte en stor berg- och dalbana. Den skulle passa bättre på Liseberg eller Gröna Lund...
Numera åker Ulf Svensson ut till olika föreningar och organisationer och håller föredrag om tillkomsten av Kolmårdens djurpark.
– Hittills har jag hållit cirka 35 föredrag och framöver är jag bokad till ännu ett föredrag, den här gången hos SPF i Ättetorp i Åby.
För övrigt kan vi nämna att bok nummer två om Ulf Svensson, är på gång. Den första skrevs av chefredaktören Gunnar Henriksson och nu är det journalisten Maria Waxegård som skriver den nya boken, som troligen ska heta "Ingen vanlig Svensson". Något man utan tvekan kan skriva under på...