"UD brast i rutinerna"
Vid översvämningskatastrofen i Sydostasien har inte Utrikesdepartementet haft förmåga att följa de rutiner som finns i samhället vid större katastrofer.Det säger Lars Nylén, förre rikskrimchef och ordförande i ID-kommissionen och numera generaldirektör för kriminalvårdsstyrelsen.
Utrikesdepartementet borde ha kopplat in polisen tidigare vid arbetet efter katastrofen i Sydostasien. - Det är oerhört viktigt att de som tar emot samtalen från de som efterfrågar anhöriga och bekanta har rutin och ställer rätt frågor. Informationen ska registreras på ett likartat sätt för att underlätta det fortsatta identifieringsarbetet, säger han. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Det var vid Estonia-katastrofen den 28 september 1994 som en mer strukturerad ID-organisation vid nationella katastrofer utformades.
Innan dess hade storskaliga katastrofer känts avlägsna, skriver Lars Nylén i rapporten Den svenska identifieringskommissionens år 1964 till 2004.
Efter Estonia var Lars Nylén med och utformade förslag till rutiner inför nya katastrofer i en utvärderingsrapport. Dessa rutiner anser han att UD inte har haft möjligheter att följa när det gäller katastrofen i Sydostasien.
- Polisen borde ha varit mer involverad från början. Det finns inget annat organ som är förberedd för det här på samma sätt, säger Lars Nylén och fortsätter.
Interpol har utformat en internationell standard som ska gälla för identifieringskommisioner. Den påpekar vikten av att en hemmakommission omedelbart måste finnas för att samla in viktig information till identifieringsarbetet.
Det gäller att ha kapacitet att hantera de rutinerna och det har UD inte haft.
- UD är inte förberedda för efterfrågningar av den här volymen. Polisiärt sett vet vi vad det betyder, vi har sett det tidigare. Tusentals samtal som kommer omedelbart är vi förberedda för och hade kunnat ta hand om omedelbart.
UD har efter katastrofen kritiserats bland annat för att ha en underdimensionerad telefonväxel. Senare fick ett företag i Kalix uppdraget att ta emot samtalen. Men det är inte bara viktigt att personer kan ta emot telefonsamtalen utan även hur de tas emot, enligt Lars Nylén.
- Det är oerhört viktigt att de som tar emot de här samtalen har rutin och ställer rätt frågor till de som efterfrågar anhöriga och bekanta. Informationen ska registreras på ett likartat sätt för att underlätta det fortsatta identifieringsarbetet.
Polisen har ett sådant datorstött katastrofregister och rutiner med internationell standard som kan kopplas ihop med efterföljande arbete. Det handlar om rent polisiära metoder där polisen håller i arbetet, talar med anhöriga och tar emot samtal och gör den nödvändiga faktainsamlingen.
- Det är ett system som finns hos polisen för särskilda händelser och det kunde ha använts för arbetet i Sverige. Det är först i den senare fasen som UD kopplade in polisen, säger Lars Nylén.