Grundarna bakom "Som alla andra UF" är Maya Nicholas, Emina Adilovic och Wilma Tholander Rosén. Tjejerna som går sista året på Kungsgårdsgymnasiet har arbetat med företaget sedan augusti, men nu har försäljningen äntligen dragit igång. Hittills har de sålt 20 armband, men mer väntas.
"Som alla andra UF" är inte som alla andra. Namnet syftar på att det är okej att må dåligt, och på företagets Instagram skriver de "Det är okej att inte må som alla andra. Tillsammans med er ska vi jobba mot att få bort tabun kring psykisk ohälsa".
Affärsidén är att skapa enkla armband med motiv som förhoppningsvis ska minska den tabu som tjejerna upplever finns kring psykisk ohälsa idag. Armbanden kostar 99 kronor styck, och när företaget avvecklas senare i vår kommer en del av vinsten att skänkas till en organisation som jobbar med frågor om psykisk ohälsa.
– Alla vi tre brinner för det här. Vi tycker inte att psykisk ohälsa har uppmärksammats tillräckligt och därför vill vi bidra med det vi kan, säger Maya Nicholas.
Varför just armband?
– Vi ville ha något som passade alla kön och åldrar. Handleden ser man ofta och motiven på armbanden ska fungera som en påminnelse, säger Emina Adilovic.
Motiven som går att få på armbanden idag är "STARK", "ALDRIG ENSAM" och "ANDAS", men ytterligare motiv kan komma i framtiden. Motivet "ANDAS", ska fungera som en påminnelse att försöka ta det lugnt och andas när man drabbas av exempelvis ångest, berättar Emina Adilovic.
– Tyvärr är psykisk ohälsa alltför vanligt i vår ålder. Vi påverkas av det vi ser på sociala medier. Många visar bara deras ”perfekta liv” på sociala medier, vilket kan få en att känna sig ensam i sitt mående, säger Maya Nicholas.
Maya Nicholas kämpar själv med psykisk ohälsa. Hon och de andra tjejerna i företaget hoppas att deras armband kan bidra till att skapa en större diskussion om frågan och att tabun kring psykisk ohälsa minskas. De berättar att psykisk ohälsa är vanligt bland deras vänner, och många vågar inte säga till sin lärare att man mår dålig.
– Jag väljer hellre att säga att jag har ont i halsen. Ibland känns det som att det inte räcker att "bara må dåligt". Alla förstår inte, säger Maya Nicholas.
Ett UF-företag brukar endast hållas igång under ett år, men tjejerna bakom "Som alla andra UF" ser gärna en fortsättning av företaget även efter studenten.