Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Tydligt uppdrag att hålla en ekonomi i balans"

Bara inom grundskolan finns det knappt 1 400 lediga skolplatser i kommunen. Det har att göra både med demografi och att många väljer friskolor. "Vi har ett uppdrag att se över verksamheterna och det faktiska behov som finns", säger Sofie Lindén,
utbildningsdirektör.

"Vi tittar på varje skolas särart och förutsättningar att få en bra organisation", säger Sofie Lindén, utbildningsdirekör.

"Vi tittar på varje skolas särart och förutsättningar att få en bra organisation", säger Sofie Lindén, utbildningsdirekör.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-03-31 14:00

För en tid sen gick kommunalråd Sophia Jarl (M) ut med att Norrköping kan gå samma öde till mötes som Linköping när det gäller skolnedläggningar. Något som NT var först med att berätta. I kommunfullmäktige senast, när hon fick svara på en fråga från socialdemokraten Maria Sayeler Behnam, sa hon också att det står 1 400 platser tomma i Norrköpings skolor. Sofie Linden utvecklar hur man kommit fram till den siffran.

– När vi gör skolvalet så tittar vi på ett storlek på 25 elever per klass, man utgår från det som mått så man kan räkna plus och minus utifrån det. När man summerar det är det knappt 1 400 platser kvar i grundskolans verksamheter, säger hon.

Hon tillägger att de tomma platserna är utspridda på de 50 kommunala skolorna och på olika årskurser. Många klasser har några elever färre än 25 medan några klassen har betydlig färre.

– En av utmaningarna är att man till exempel har ett lågstadium med två fulla klasser i varje årskurs, och så till årskurs fyra är det många i det området som söker sig till friskolor. Då kan det vara beläggning för en och en halv klass, fast man haft två tidigare.

Andra faktorer som påverkar beläggningen kan vara demografi och utflyttning från ett område.

– Om vi tittar på ett ytterområde till exempel så finns ju den population av barn som finns där, det kan vara långt till city och de fristående skolorna, och då har man den årskurs man har. Då har det mer med upptagningsområdet att göra. 

Kan du säga nåt mer om den översyn som pågår?

– Vi har fått ett uppdrag att se över verksamheterna och det gör vi genom att vi tar fram all fakta som behövs för att kunna göra sakliga beslutsunderlag till våra politiker.

Och när ska den vara klar?

– Vi har inte fått något slutdatum på det men kommer att återrapportera löpande.

Utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M) har uttryckt att det kan bli aktuellt med skolstängningar redan till hösten.

Känner du en tidspress utifrån det?

– Jag känner ingen tidspress. Det är viktigt att det finns tid för en dialog och delaktighet, så att våra chefer och enheter som eventuellt blir berörda är med i samtalet. Vi har ett tydligt uppdrag att se till så att vi kan hålla en ekonomi i balans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!