Tydlig trend

Allt fler säger upp sina fasta telefonabonnemang. Det syns en tydlig trend där fler och fler väljer att bara använda sin mobiltelefon. I Norrköping menar många ungdomar att de inte behöver någon fast telefon.

Foto:

NORRKÖPING2008-08-01 03:00
Under det senaste året har allt fler fasta telefonabonnemang sagts upp hos båda de stora teleoperatörerna Tele2 och Telia. Hos Tele2 har det i hela landet minskat med 121 000 fasta abonnemang, och hos Telia med 140 000. Så kallad ip-telefoni, vilket är röstsamtal som sker via dator, har blivit mer populärt. - Man kan tydligt se att fler folk går över till att bara använda mobiltelefon eller ip-telefoni, säger Karin Nordlund, informatör hos Telia. Även hos Tele2 kan man se trenden. - Vi ser det inte som någon dramatisk minskning, snarare som en naturlig trend, säger Annika Kristensson, presschef på Tele2. Billigaste alternativet
Det är fortfarande kunder som väljer fasta abonnemang, men det jämnas inte ut. Det är fler som säger upp abonnemang än som skaffar ett. Mobiltelefonin är billigare än den fasta telefonin. Det är bland annat det man tror är anledningen till förändringen. - När ny teknik kommer följer folk den, säger Karin Nordlund på Telia. Det är framförallt ungdomar som bara använder mobiltelefon och inte fast telefon. - Generellt skaffar inte ungdomar någon fast telefon idag. I Norrköping förstärker ungdomarna bilden av att trenden går mer åt ip- och mobiltelefoni. - Jag tror att folk kommer köra mer med ip-telefoni i framtiden. Mobiltelefonen kommer alltid att finnas kvar, det tror jag. Det är alltid en prisfråga. Man tar det som är billigast, säger Lott Croneryd, som själv har använt ip-telefoni i fyra år. Arbetskompisen Oscar Strand har ännu inte flyttat hemifrån, men säger även han att han alltid kommer leta efter det billigaste alternativet. Säljer fortfarande
På Clas Ohlsons butik i Norrköping fortsätter man att sälja de vanliga telefonerna. Men ip-telefonin och skypetelefonerna ökar i popularitet. - De vanliga telefonerna blir inte utkonkurerade än sålänge i alla fall. De säljs lika mycket fortfarande, säger Micke Lindstam på Clas Ohlson. Kollegan Oscar Lindgren har samma uppfattning, men ser också frågan ur ungdomars perspektiv. - Jag känner ingen i den yngre generationen som har en fast telefon, om de inte bor hemma fortfarande, säger han. Skype och ip-telefoner, som går via datorns nätverk, säljs på Clas Ohlson till kunder i alla åldrar. - Folk är inte lika fega för det tekniska längre, de vågar testa. Men det är så många äldre som vill ha den gamla telefonen, även om det finns några som vågar prova det nya, säger Micke Lindstam. Att mobiltelefonerna och annan telefoni skulle ta över den vanliga fasta telefonen tror varken Micke Lindstam eller Oscar Lindgren. - Vi är väl i början av utvecklingen än sålänge, säger Micke Lindstam. "Borta om tio år"
Norrköpingsungdomarna Alexander Lindgren, Cecilia Egeberg och Sofia Sipsa använder alla tre mobiltelefon, och tror att det är den typen av telefon som kommer att vara våran framtid. - Jag kommer aldrig skaffa en fast telefon. Jag klarar mig bra med min mobiltelefon, det är billigare och bättre, säger Sofia Sipsa, 20 år. Kompisen Alexander Lindgren, 24, använder både mobiltelefon och ip-telefoni. Men anledningen till att han använder ip-telefoni är för att det ingår i hans bostad. - Då är det bara att tacka och ta emot. Men jag hade aldrig skaffat det om jag inte fick det gratis. Men det borde bli så att det är det här som tar över, säger han. Alexander Lindgren tror att den vanliga fasta telefonen kan komma att försvinna helt inom tio år. - För tio år sedan hade vi inget internet, nu klarar vi oss inte utan det. Så det kan hända väldigt mycket på tio år, så jag tror att den vanliga telefonen kan vara borta då.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om