Tvingas banta verksamheten
NORRKÖPINGTrots att polisen konstaterar att narkotikamissbruket ökar i Norrköping tvingas narkotika- och alkoholmottagningen NOA skära ned sin verksamhet med 20 procent. Som Folkbladet tidigare har berättat har Valdemarsviks kommun och Försäkringskassan dragit sig ur samarbetet kring NOA. - Just nu pågår samtal om NOA-mottagningen men än är inget bestämt om framtiden, säger Irene Lindén, ordförande i socialnämnden i Norrköpings kommun.
Vid årsskiftet gick projekttiden ut men NOA-mottagningen har getts sex månaders förlängt kontrakt tills beslut kommer om hur verksamheten ska permanentas.
- Det finns förslag att vi ska tillhöra Psykiatricentrum vid Vrinnevisjukhuset, men inget är beslutat än, säger Olle Johansson, verksamhetschef på NOA-mottagningen.
Nu har alltså Försäkringskassan och Valdemarsviks kommun meddelat att de drar sig ur verksamheten. Försäkringskassan menar att de inte bedriver vårdverksamhet och Valdemarsvik har inga missbrukare som får hjälp vid NOA.
<b>Stoppat intagningar</b>
NOA-mottagningen har därför bland annat sett sig tvungna att stoppa intagningarna till subutexprogrammet för heroinister tills klarhet kommer om vad som ska finnas kvar.
- Vi måste skära ned verksamheten med 20 procent efter halvårsskiftet om inga pengar skjuts till när Valdemarsvik och Försäkringskassan hoppar av. Det innebär att 3,5 tjänster måste bort, säger Olle Johansson, verksamhetschef på NOA-mottagningen, som idag alltså tvingas säga nej till heroinister som vill ha hjälp mot sitt missbruk.
- Vi kommer att överskrida budgeten trots intagningsstoppet då de personer som är i kontakt med oss i dag kostar mer än vi kommer att få pengar för.
NOA-mottagningen har totalt omkring 300 patienter varje månad. 40 av dem finns i subutexprogrammet.
Vilken del av verksamheten som måste det måste skäras ned i eller som kanske måste tas bort är ännu under förhandling.
Olle Johansson ser hur behovet av vård på NOA hela tiden ökar och efterlyser mer pengar från främst landstinget men kanske framför allt från statligt håll.
- Socialministern har gått ut och sagt att det ska tas krafttag inom missbruksområdet men satsningen i kronor blir inte så stor ändå. Vi kommer inte att få ett enda öre, säger Olle Johansson.
<b>Inga mer pengar</b>
Från landstinget kommer inga ytterligare pengar i nuläget. Det beskedet lämnar landstingsrådet Margareta Isacsson (s).
- Vi utökade stödet med en halv miljon kronor förra året. Nu ska vi föra dialog med de olika parterna i samarbetsgruppen och försöka komma fram till vad som är bäst framöver, säger hon.
Irene Lindén, ordförande i socialnämnden i Norrköping, säger att inte heller kommunen tänker gå in med ytterligare pengar.
- Nu tittar vi istället närmare på hur det som redan finns ska fördelas. Kanske måste det göras vissa omprioriteringar inom NOA-mottagningen, säger Irene Lindén.
Olle Johansson säger att omprioriteringar inte räcker utan att det nu handlar om bortprioriteringar.
- Det vi måste dra in på är bland annat stödet till de anhöriga. Vi tvingas också sluta med den lilla bit av utåtriktande och förebyggande verksamhet vi bedriver. Likaså tvingas vi kanske göra prioriteringar bland patienterna så att de unga och de med barn ska få gå före.
<b>Oroväckande</b>
Irene Lindén säger att det är oroväckande med det ökande narkotikamissbruket bland de unga Norrköpingsborna.
- Socialnämnden måste spara 50 miljoner kronor i sin budget. Vi får då jobba effektivare men arbetet behöver inte bli sämre för det. Vi har inte minskat på insatserna. Vi satsar bland annat mer på öppenvård i stället för på dyra institutionsplatser, säger hon.
Chefen för narkotikapolisen, Göran Pettersson, är skeptisk till öppenvården, främst när det gäller behandling av heroinister.
- Våra erfarenheter är att det inte är många som kommer ifrån sitt heroinmissbruk på dessa ställen. Ett undantag är NOA-mottagningen, säger han.
Irene Lindén berättar att socialnämnden just nu håller på att utveckla ett teamarbete över sektorsgränserna i alla kommundelar som ett led i ett förebyggande arbete med satsningar på de unga Norrköpingsborna.
- Vi vill också få fler stödboenden i Norrköping för vuxna missbrukare samt utveckla kollektivboende utifrån de olika behov som finns. Men allt är än i sin linda och det tar tid att få alla pusselbitar på plats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!