Det var på tisdagsförmiddagen som livsmedelsinspektör Rickard Enlund gjorde en oanmäld kontroll på La Uva restaurang och tapasbar på S:t Persgatan i Norrköping.
- Den livsmedelshygieniska situationen var mycket allvarlig, konstaterade Rickard Enlund som tillsammans med kommunens livsmedelchef Maria Pihlajärvi, genast beslutade att stänga restaurangen.
Ett flertal allvarliga brister upptäcktes. Knivar, arbetsbänkar kylar och frysar var så pass smutsiga att det riskerade att leda till matförgiftning hos gästerna.
- Riskerna rakar i höjden att maten blir dålig när det ser ut på det här sättet, säger Rickard Enlund.
Mögel
Skär- och blandmaskin samt grönsaksskärare var extra smutsiga. Detta är, enligt kommunen, extra allvarligt då denna utrustning kommer i direktkontakt med livsmedel.
- Mögel, jäst och sjukdomsframkallande bakterier gynnas i den befintliga miljön.
Rickard Enlund framhåller att smutsen som hittades i restaurangen hade suttit ett tag.
- Vi har överseende om det uppkommit samma dag.
Det är inte första gången kommunen konstaterar brister hos restaurangen. Senast var för cirka ett år sedan.
- Men då var det inte så illa att man tvingades stänga. Den gången åtgärdades alla brister.
"Fräscht"
Det har man också gjort nu. Under torsdagsförmiddagen var kommunen åter på besök på La Uva.
- Det var en stor förändring i lokalen. Nu är det rent och fräscht, konstaterar Rickard Enlund.
Restaurangen öppnade återigen för lunchgäster på torsdagen.
Att en restaurang tvingas stänga med omedelbar verkan är mycket ovanligt.
- Det händer bara ett par gånger om året, säger Rickard Enlund.