Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tvärstopp för nationalpark i S:t Anna

Planerna på att göra S:t Annas skärgård till nationalpark läggs på is. Detta för att Naturvårdsverket inte verkar ha något stöd från ortsbefolkningen. - Nationalparksplanen är bara ett marknadsföringsgrepp för att få hit fler turister, säger Bengt Almkvist, ordförande i Östergötlands skärgårdsförening.

Foto:

NORRKÖPING2008-07-09 03:00
Det verkar allt mindre sannolikt att S:t Annas skärgård får nationalparksstatus. Skärgården har funnits inräknad i den nationalparksplan som Naturvårdsverket haft ute på remiss under 2007. Verket ska nu inom en snar framtid avlägga en rapport om vad som ska hända med de tolv förslag som lagts fram på nationalparker. På måndagen uttalade sig Bo Lundin, enhetschef för områdesskyddsenheten på Naturvårdsverket till Sveriges radio.- S:t Anna är inte med bland de områden som vi jobbar med de närmaste fem åren, utan vi väntar med det.Om området ska bli nationalpark behöver staten köpa upp marken av markägarna. Naturvårdsverket har enligt remissvaren främst haft problem med att få stöd av lokalbefolkningen i S:t Anna.Saknar stöd
Bilden bekräftas av Bengt Almkvist, ordförande i Östergötlands skärgårdsförening.- Man har inte gehör för sina planer härute. Överhuvudtaget är inte Naturvårdsverket en särskilt smidig myndighet, de har inte haft en enda kontakt med ortsborna härute. Man kan inte jobba fram en nationalpark om man inte har lokalbefolkningen med sig.Bengt Almkvist anser inte att naturområdena i S:t Anna står inför ett hot. Skärgården har redan områden som är skyddade. Han tycker inte att Naturvårdsverket förstår vikten i att bevara såväl naturliv som kulturliv i skärgården.- De tar bara intresse av djurlivet och det är för smalt. Det finns ju människor som vill bo här ute och bevara skärgårdstraditionen av att arbeta med fiske, skogsbruk och jordbruk. Vi vill ha en levande skärgård. Nationalparkstatusen skulle göra skärgården till ett förbudsområde. "Natur på burk"
- Det är som att man vill lägga naturen på burk, en inställning till natur som är att man ska kunna komma hit och titta men inte röra någonting. Vi tror att man kan öka områdets attraktionskraft med andra metoder.Det blir allt svårare att leva traditionellt i skärgården. Enligt Bengt Almkvist är S:t Anna det skärgårdsområde i Sverige som har störst andel befolkning som lever på den traditionella skärgårdsnäringen. Nationalparkstatusen skulle antagligen öka turistnäringen i skärgården.- Fler går in i turismen och jobbar med kombinationer av fiske och turism eller jordbruk och turism. Visst skulle vissa företagare här ute gynnas av turismen från en nationalpark, men vi vill ha ett bättre förslag från Naturvårdsverket som ser till fler intressen, säger Bengt Almkvist.I dagsläget äger staten omkring 200 hektar mark i S:t Annas skärgård. Naturvårdsverket har bestämt sig för ett specifikt område som de vill göra till nationalpark. Bo Lundin beskrev i Sveriges radio det som en "halvmesyr" att endast göra nationalpark av den mark staten redan äger. Framtiden är nu oviss för planerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!