142 nya företag startade i Östergötland under juni månad. Det är en minskning med 12 procent jämfört med samma månad förra året. Enligt en analys av Bolagsverket siffror finns det ett tydligt skäl till varför inbromsningen har skett.
– Orsaken till att nyföretagandet i Östergötland tvärnitar i juni är troligen de snabbt stigande räntorna. Samtidigt har kriget i Ukraina och det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde lett till stigande kostnader och fallande efterfrågan för många av landets företag, säger Boo Gunnarson företagarexpert på Visma Spcs.
Enligt Visma är Sverigesiffrorna ännu mer dystra. Under årets fem första månader steg antalet företagsstarter i Sverige jämfört med samma period i fjol. Men i juni bromsade nyföretagandet upp rejält och bara 4 618 företag startades, vilket är en minskning med hela 18 procent jämfört med samma månad i fjol.
– Fyra av fem jobb i Sverige skapas i små och medelstora företag. Därför är tvärniten för nyföretagandet väldigt oroväckande. Nu måste regeringen inse allvaret och se över trygghetssystemen så att fler vågar starta eget, säger Boo Gunnarson.
Han fortsätter:
– Småföretagen är landets ryggrad och en förutsättning för att svensk ekonomi ska fortsätta att vara stark. Regioner som ser till att nyföretagandet blomstrar stärker sin motståndskraft mot kriser och lågkonjunkturer.
Den dystra trenden för Östergötland tycks också gälla företag som går i konkurs. I juni ökade konkurserna i Östergötland med 43 procent jämfört med samma månad förra året, visar siffror från Kreditrapporten.se. Och ackumulerat på hela året har konkurserna i Östergötland ökat med åtta procent.
För länets två storstäder, Linköping och Norrköping, är det också dystra siffror, även om man ska ha i åtanke att det är små tal och att en enda konkurs extra påverkar siffrorna en del. I Linköping har konkurserna under årets sex första månader ökat med tio procent. I Norrköping är ökningen 18 procent jämfört med förra årets sex första månader.
Tittar man på siffrorna för hela Sverige för årets första sex månader är bilden motsatt jämfört med Östergötland. Antalet konkurser har här minskat med fem procent. Enligt kreditupplysningsföretaget UC har konkurserna under 2022 förutom i Östergötland bara ökat i Uppsala län och Örebro län.