Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tvära kast för fristående gymnasier

I fjol fick gymnasieprogrammet Estetik och media lite drygt tusen kronor mer per elev än programmet Bild och form.Men i år får man i stället nära 20 000 kronor mindre per elev.– Systemet ger orimliga effekter, säger Film & Musikgymnasiets rektor Kristofer Bengtsson.

Kristofer Bengtsson, rektor för Film & Musikgymnasiet, vill få igång en diskussion om kommunens skolbidragssystem.

Kristofer Bengtsson, rektor för Film & Musikgymnasiet, vill få igång en diskussion om kommunens skolbidragssystem.

Foto:

NORRKÖPING2014-02-10 06:54

Han vill få till stånd en diskussion om kommunens principer för den s k elevpengen. Osäkerhetsfaktorerna är, menar han, både för många och för stora.

I år har ersättningen per elev sänkts från 87 888 till 79 416 kronor för Estetik och media. Det slår hårt mot Film & Musikgymnasiet, som har merparten av sina elever i det programmet.

Som kommunen

Utbildningskontorets ekonom Jonas Belkert förklarar, att elevpengen till fristående skolor styrs av vad kommunala skolor får. Estetik och media finns även på De Geergymnasiet, och där fick man nu just den här sänkningen.

Bakgrunden till det återfinns i senare års återströmning från fristående skolor till kommunala. Med fler elever kan man fylla ut elevgrupper utan att behöva anställda mer personal.

Därför klarar sig De Geer nu med mindre belopp per elev. Men Film & Musikgymnasiet har ju tvärtom fått färre elever – och för dessa alltså också lägre bidrag per elev.

Tvära kast

Förut, när överströmningen gick åt andra hållet, var det de fristående skolorna som gynnades. Kristofer Bengtsson är kritisk mot de här tvära kastan.

– Det vore ju bättre med en rättvisare budget, som är rimlig för alla parter.

I år kan det bli bortemot 700 000 kronor mindre för Film & Musikgymnasiet. Tvingas man då säga upp lärare?

– Det kan vi bara inte göra, då funkar det inte. Vi måste hitta pengarna någon annanstans. Vi har en del på kistbottnen, 2013 gav ett positivt resultat.

Där har vi ju då en skillnad till fristående skolors förmån: De får behålla sina överskott. Men får, å andra sidan, ingen kommunal hjälp när de går back.

– Då tillåts eleverna på de kommunala skolorna att kosta mer. Men är detta en skola på lika villkor?

Låg skolpeng

Ett grundproblem är här den låga skolpengen, där Norrköping ligger långt ner bland Sveriges kommuner.

Kristofer Bengtsson pekar även på sådant som att ingen vet, hur lokalkostnaderna för de estetiska programmen på De Geer fördelas programmen emellan. Det är tänkbart, att lokalhyran för Estetik och media där blir lägre än den är på Film & Musikgymnasiet.

– För De Geer spelar det där ingen roll, i slutändan har de ju samma budget ändå. Men för oss, som är en relativt liten aktör, blir sådana här omkastningar väldigt påtagliga. Det visar på en brist i systemet..

– Jag tycker inte man ska behöva hamna i, att kommunala skolor ställs mot friståenede. Det handlar om samma elever, och de byter ju också skola ibland, säger Kristofer Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om