Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Tvångsflytta mobbare kan vara en sista utväg"

NORRKÖPING
Rektorernas åsikter om tvångsförflyttning av elever som mobbar varierar. Det visar en rundringning till rektorer i Norrköping som Folkbladet har gjort. Det kan vara en sista utväg, menar några. Men andra anser att det är ett nederlag för skolan, som inte lyckas lösa problemen.

Norrköping2001-08-25 00:00
Massmedierna har under senare tid rapporterat om en rad grova fall av mobbning. En 12-årig pojke utsattes bland annat för oralsex på en skola i Skåne. Han bytte skola - medan de som mobbade honom fick gå kvar.
Stockholms kommun vill förhindra att detta sker och planerar att införa tvångsförflyttning av mobbare när gruppsamtal inte hjälper. Men Skolverket och skolministern är emot att elever bestraffas på detta sätt. Deras åsikt är att lagen inte tillåter tvångsflytt som disciplinär åtgärd i grundskolan.
Vad tycker rektorerna som arbetar ute på skolorna i Norrköpings kommun? Flera menar att det bör finnas en laglig möjlighet att tvångsförflytta elever som mobbas. Det tycker bland andra Staffan Freskgård, rektor vid Hultdalsolan. Men han understryker att det bör vara en allra sista utväg.

<b>Omständigheterna styr</b>
- Om det är fråga om grova fall och man har provat flera olika vägar, så kan det vara en sista utväg. Men det beror även på omständigheterna, om de pekar på att man kan lösa problemet genom att flytta en person eller inte, säger Staffan Freskgård.
Han får medhåll av Barbro Rydberg, rektor vid Råsslaskolan.
- Det är endast i undantagsfall, om det finns personliga skäl, som det kanske är det bästa att tvångsflytta en elev, säger hon.
Alla rektorer Folkbladet har talat med tycker att mobbingproblem i första hand bör redas ut på skolan. Gunvor Svensson, rektor på Navestadsskolan och Stefan Nemeth, rektor vid Ektorpsskolan, anser att tvångsflytta elever är att flytta problemet någon annanstans.

<b>Problemet flyttas</b>
- Min personliga syn är att man inte löser problem genom att flytta omkring mobbare, att låta dem turnera bland skolorna. Inte heller de som utsätts för mobbning ska flyttas. Problemen måste lösas på platsen där de förekommer, säger Gunvor Svensson.
- Jag ser det tvångsflyttning av elever som mobbar som en panikåtgärd. Skolan ska i första hand förhindra mobbning och i andra hand lösa problemen på skolan. Det är viktigt med ett starkt ledarskap och att agera kraftfullt mot mobbning. Därför skulle jag se det som ett personligt nederlag för mig som rektor att flytta elever från skolan, Stefan Nemeth.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om