Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kulturutbildning startar för funktionsnedsatta

Hösten 2024 startar en kulturutbildning för unga med intellektuell funktionsnedsättning i Östergötland. På sikt är målet att starta en kulturarbetsplats i Norrköping i form av en daglig verksamhet. "Vi är eld och lågor över att få dra igång den här", säger Agneta Lindqvist, ordförande vid Funktionsrätt Östergötland.

"Det är jättespännande! Vi är eld och lågor!" säger Agneta Lindqvist, ordförande vid Funktionsrätt Östergötland, om den nya utbildningen som startar till hösten.

"Det är jättespännande! Vi är eld och lågor!" säger Agneta Lindqvist, ordförande vid Funktionsrätt Östergötland, om den nya utbildningen som startar till hösten.

Foto: Privat

Norrköping2023-12-14 16:00

I oktober beviljades föreningen Funktionsrätt Östergötland ett treårigt projektstöd på totalt 10,2 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden. Pengarna ska gå till att utveckla utbildningen ”Scenen är mitt liv!” som vänder sig till funktionsnedsatta som vill jobba med teater, dans, bild eller musik. Projektet får också stöd av Norrköpings och Linköpings kommun samt Region Östergötland, som efter projekttidens slut tar över finansieringen av utbildningen helt. 

– Det här blir en reell möjlighet att göra skillnad för en grupp som har mycket få vägval efter gymnasieskolan. Vi kan också möta upp det stora intresse som finns för att utvecklas och verka inom just det konstnärliga området och synas på våra kulturscener, säger Agneta Lindqvist.

Utbildningen, som kommer drivas i samarbete med Kulturcentrum Öst, placeras i Linköping, men riktar sig till unga i hela Östergötland. Första läsåret antas åtta elever och andra året ytterligare sju. 

– Efter projekttidens slut siktar vi på att, tillsammans med initiativtagarna, etablera en kulturarbetsplats och en kulturmötesplats som drivs i form av daglig verksamhet här i Norrköping. Syftet är att skapa en arena där den nyförvärvade kompetensen hos våra nyutexaminerade kulturarbetare ska kunna användas för att producera och sprida kultur, säger Haris Agic, strateg för demokrati och inkludering på kultur- och fritidskontoret.

Agneta Lindqvist utvecklar:

– Vi tänker att eleverna som gått utbildningen kanske får så mycket inspiration att de själva kan vara med som handledare och kanske starta någon fritidsverksamhet. De vill ju ha något att göra på sin fritid också. Det kan vara inom Vuxenskolan, FUB eller någon annan förening som de kan göra olika grejer tillsammans.

Hon är väldigt glad över att kommunerna och Regionen vill satsa på det här genom en långsiktig finansiering.

– Vi kan inte starta något som sen lägger ner efter två år. Men nu säger kommunerna och Regionen att det här är viktigt, de vill verkligen det här.

Själv ser hon fram emot hösten.

– Det är jättespännande! Vi är eld och lågor! Vi håller på att rekrytera lärare nu och är nästa klara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!