Två veckor fulla av njutning
Jordgubbarna är över oss. Vi plockar i hinkar och pytsar, plockar i munnen, kokar och mosar dom till sylt och silar till saft. Men kanske helst avnjuter med mjölk eller fil eller bara som dom är. På Lundby i Styrstad är det full fart. - Ja, nu efter en vecka är vi ifatt så det är som förra året, säger Per Aronsson som odlar och säljer de begärliga bären.
Erika Johansson bara njuter. - Jag älskar jordgubbar, säger hon, helst ska det vara mjölk och socker till.
Foto:
- Det går väl två veckor till, säger Per Aronsson. Vi plockar själva med lite hjälp varje morgon så vi har färdiga kartonger för som som vill ha det.
25 kronor för ett kilo, det är ungefär två liter och just nu när det är högtryck går det åt runt 2000 liter per dag.
Zephyr är den tidiga sorten, Polka och Corona lite senare, men vår kvinna i plockarraden ute på fältet har ingen aning om vad det är hon får i sin hink.
- Jag vet inte vad det är för sort, säger Ingrid Axelsson, men goda och fina är dom och det är jätteskönt att vara här. Vi brukar alltid åka hit, vi är ett gäng från Östra Ryd som har sällskap.
Frysen är nästa etappmål för de här gubbarna. Sen får man se.
- Det är bra att ha sen, säger hon.
Sen under mörka årstiden, lager med c-vitaminer och smaken av sommar.