- Jag får vara vän med mina kollegor men min vänskap med Patrik har jag fått försvara. Ibland känner jag att jag har mer gemensamt med Patrik än vad jag har haft med många av mina kollegor genom årens lopp, konstaterar Mattias Åström.
De gillar fotografering och musik. De diskuterar ofta och gillar att fika och röra sig ute i naturen.
Patrik och Mattias lärde att känna varandra på Mediaverkstan för fyra år sedan. Mattias var då som nu Patriks handledare.
- Vi förstod varandra från början, konstaterar Mattias.
Patrik, som har DAMP och en lindrigare utvecklingsstörning, kände i kontakten med Mattias, att de tänkte ganska lika, när det gäller många saker.
- Mattias bekräftade mina tankar, säger Patrik.
Många likheter
Deras olika världar möttes och trots olikheter i livssituation, så upptäckte de också många likheter i sin respektive bakgrund.
- Men min skolvärld skiljer sig mycket från Mattias. Jag gick på Ektorpsskolan, i specialklass och med assistent. Mitt liv förändrades när jag började på Waldorfskola i Järna. Vi var bara fem elever i klassen och här såg man mig på ett helt annat sätt. Här fick jag chansen att utveckla min konstnärliga ådra, som att måla och hålla på med musik.
Nu berättar de om sin vänskap och sprider också sina tankar och kunskaper på en egen hemsida, som har premiär på torsdag. (www.tvavarldarmots.se)
- Det jag upplever är att skolan ofta ser på barn med funktionshinder som ett problem. Man ser sällan de fördelar som funktionshindret kan föra med sig och som man kan dra nytta av, säger Patrik.
Vågar släppa loss
Han tar sig själv som exempel. Hans eget funktionshinder gör att han är bra på skapande, har ett öppet sinne och vågar släppa loss.
- Samtidigt finns det förstås också negativa sidor. Jag går sällan på stan och utsätter mig inte för jobbiga situationer. Men man måste hela tiden se det positiva och vad man faktiskt klarar av, konstaterar Patrik.
Både Mattias och Patrik menar att det inte enbart handlar om resurser och pengar i skolan, för att förbättra tillvaron för barn och ungdomar med funktionshinder.
- Det handlar om att få in ett annat tänk och en annan inställning, där man respekterar varandra. Det behöver inte vara så invecklat, säger Mattias och Patrik.
- Jag tror också att det är lätt att komma in i gamla vanor. Det är viktigt att kunna lägga bort sin egen åsikt, säger Mattias.
Det har vänskapen med Patrik lärt honom, att tänka annorlunda och vara självkritisk, erkänner han.
Skapa debatt
På sin hemsida vänder de sig till pedagoger i skolan och människor som jobbar inom omsorgen. Sidan är också tänkt att fungera som en mötesplats.
Den 10 januari öppnar dessutom deras utställning på Arbetets museum, med fokus på deras egna fotografier. Här visar de sina favoritbilder av djur, natur och människor. De har också tagit gemensamma bilder, som tar sin utgångspunkt i olika talesätt
- Vi vill försöka att skapa debatt. Bilderna handlar om hur man som funktionshindrad får en stämpel i pannan och blir insorterad i fack. Ingen person är heller sitt funktionshinder. Det är miljön som avgör om funktionshindret blir ett handikapp, säger Patrik.