Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Två torp inlösta för vindkraftssatsning

Två fastighetsägare har fått sina sommarhus inlösta av Holmen. Husen ligger mitt i vindkraftsparken vid Klintaberget.

Bilden är från Gotland men det går att föreställa sig hur det skulle se ut om 18 vidkraftverk dyker upp i Klintaberget.

Bilden är från Gotland men det går att föreställa sig hur det skulle se ut om 18 vidkraftverk dyker upp i Klintaberget.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköping2022-04-30 09:07

Holmens presstalesman Nils Ringborg bekräftar att inlösen skett. Men han menar att detta inte varit nödvändigt i sig för att få planerna godkända. Det handlar mer om att de stolpar som ska placeras i området nu kan få ett bättre läge och därför utnyttjas mer effektivt.

– Det rör sig om två mindre fritidsbostäder, man kan kalla dem torp, som ligger mitt i området. Och som jag förstår är ägarna nöjda med uppgörelsen, säger Nils Ringborg som inte vill avslöja några summor. Enligt uppgifter kan det blir aktuellt att fler husägare får förslag om inlösen men än är inte fler affärer än denna i hamn. 

För Holmen är köpet ett kliv i rätt riktning i ett annars mycket snårigt försök att få till vindkraftsparker på sina ägor. Satsningen i gränstrakterna mellan Finspång och Norrköping har kantats av ändrade och framför allt neddragna planer sedan invändningar kommit både från allmänheten, olika intresseorganisationer och myndigheterna. Det som från början skulle bli storsatsningar i tre områden med 60-70 verk har nu malts ner till två områden och totalt 32 verk. 

I Högsjön i Finspångs kommun planeras 14 verk och i Klintaberget, som ligger mest i Norrköping men också lite i Finspång planeras 18 verk. Nu har ärendet kommit så långt att länsstyrelsens miljöprövningsdelegation håller på att samla in det underlag som krävs för att fatta ett beslut. Risken är uppenbar att inte heller den här satsningen blir verklighet. Politikerna i Finspång har som bekant förvarnat om att de tänker lägga sitt veto, men än har de inte gjort det formellt. Också i Norrköping finns det partier som är motståndare.

I väntan på att länsstyrelsens undersökning är klar väljer ändå Holmen att inte ändra i sin ansökan om tillstånd. Man vill att de bedömningar som länsstyrelsen gör om planens bärighet ändå ska genomföras. Avdelningschefen Jonas Källming på länsstyrelsens avdelning för miljö och natur, berättar att ärendet just nu är ute på en så kallad kompletteringsremiss där svar krävs i juni. Först i nästa steg kommer man att begära slutgiltigt besked från kommunerna. Då måste kommunerna sätta ner foten. 

– När det blir är idag oklart. Det beror på om remissinstanserna menar att ansökan behöver kompletteras eller ej, säger Jonas Källming.

Mycket talar för att kommunerna nog kan vänta till efter valet innan man bestämmer sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!