Två östgötapoliser fick lämna sina tjänstevapen
Två östgötapoliser har i år fått lämna sina tjänstevapen på grund av underkänt skjutprov. 17 poliser har inte gjort provet och 41 har frivilligt lämnat in sitt tjänstevapen.- Jag tycker att alla ska klara proven. Poliser får inte ens åka ut på förhör obeväpnade, säger Tommy Palmgren, ansvarig för polisens vapenutbildning i länet.
Två poliser i Östergötland har fått lämna in sina tjänstevapen på grund av underkänd skjutning. Men det är ändå ett steg i rätt riktning för länets kår, som förra året var sämt i landet. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Rikspolisstyrelsens statistik är ännu inte sammanställd, men den ser ut att ha fått en positiv vändning. Tätt efter östgötapolisernas jumboplats kom i fjol poliser i Västernorrlands och Jämtlands län med 26 respektive 23 indragna vapen. I år är siffran för dessa två län en respektive två avväpnade poliser.
- Siffrorna ser bra ut. Rent spontant märks det att man arbetat aktivt med att förbättra skyttefärdigheterna i landet, säger Lars Criwall på Rikspolisstyrelsen.
"Inga svåra prov"
I Östergötland betyder detta att 595 poliser klarade sig i skjutkompetensproven som rapporterades in i i maj.
Men Tommy Palmgren, ansvarig för polisens vapenutbildning i länet, anser att de underkända proven ändå orsakar problem för östgötapolisen eftersom de som förlorat sina vapen behöver dem.
- Det är ett problem att äldre kriminalpoliser inte får gå ut i yttre tjänst. De får inte ens åka ut på förhör obeväpnade, säger Tommy.
- Jag tycker att alla ska klara proven. De är inte särskilt svåra, många tycker till och med att de är för lätta.
Omplaceringar
Enligt Jimmy Klaar, högste chef för kriminalpolisen i länet, kan de misslyckade skjutproven leda till omplaceringar under en övergångsperiod. Under den tiden blir det skjutövning.
- De som inte klarat proven får förbättra sig och skjuta och skjuta skjuta tills de klarar proven. Ingen i yttre tjänst får vara obeväpnad, säger han.
Samtidigt har myndigheten har återkallat vapnen för 41 poliser. Bland dem finns dock ingen uniformerad polis, däremot poliser som till exempel fått cheftjänster och enbart har inre tjänst.
- En polis ska bära vapen och det krävs att myndigheten ger dem rätt att befrias från skyldigheten, säger Lars Criwall.
17 poliser i länet har av olika skäl inte gjort skjutprov under de senaste 18 månaderna, några av dem har till exempel varit pappa- eller mammalediga eller sjukskrivna. Men omskjutningar sker nu kontinuerligt bland dem som klarat eller inte avlagt proven.
- Det är hela tiden en levande process och jag vet att en som inte avlagt prov blev godkänd i fredags, säger Lars Delleskog, presstalesman.
Proven består av tre skyttemoment: distans (20-25 m), snabbhet och skytte från färdigställning.