Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Två nya bokhandlar i Norrköping

Med lågkonjunktur, näthandel och illegal nedladdning av ljudböcker på internet kunde man tro att bokbranschen har det tufft. Men i Norrköping har två nya butiker öppnat och de ser båda ljust på tillvaron.  - Vi erbjuder något som inte näthandeln har, säger Charlotta Ek, butikschef på nyöppnade Bokia i Hageby centrum.

Louise Gates arbetar på Akademibokhandeln i Ingelsta Shopping. I butiken har inte lågkonjunkturen satt några tydligare spår.

Louise Gates arbetar på Akademibokhandeln i Ingelsta Shopping. I butiken har inte lågkonjunkturen satt några tydligare spår.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2009-10-28 03:00
Det inre hörnet av butiken är tillägnat barnen med en prinsessa på mattan, mjuka små stolar och barnböcker flera meter upp mot taket. Resten av butiken är modern, välplanerad och öppen. Charlotta Ek säger att de som arbetar i butiken är mer säljare än bibliotekarier. - För oss är det viktigt med kompetens, vänlighet och glädje. Det ska var roligt att komma hit. Hon har en långvarig butiksbakgrund från hälsobranschen och hon vill att kunden ska vara i fokus när man kliver in i butiken. Det är så de vill konkurrera med näthandeln.- Det är ingen upplevelse att handla böcker på nätet. Här är det levande och det gillar kunderna.Butiken öppnade i Hageby Centrum i förra veckan och det geografiska läget är hon väldigt nöjd med. - Vi har fått många positiva reaktioner från kunderna, det är flera stycken som kommit in och sagt "äntligen en bokhandel i Hageby".Lågkonjunktur
Butikshandeln i stort har drabbats hårt av finanskrisen. Men från bokhandlarna branschorganisation tonar ner effekterna av lågkonjunkturen.- Visst har det varit en nedgång men den är inte särskilt stor. Bokbranschen är inte så konjunkturkänslig, varken när det går upp eller ner, säger Thomas Wyatt, verkställande direktör på Svenska bokhandlareföreningen.En som håller med honom är Lina Bergsbo, butikschef på Akademibokhandeln i Ingelsta Shopping. Butiken har fyra anställda plus extrapersonal och öppnade den 26:e februari i år. - Försäljning har i stort gått som planerat. Vårt största problem har varit att kunderna haft svårt att hitta hit, jag tror att många går i sina gamla spår.Lågkonjunkturen har flyttat folk från arbetslivet in till högskolor och universitet. Hon säger att inom kedjan så drar Akademibokhandelns kursbutiker nytta mer kurslitteratur säljs.Inte heller konkurrensen från näthandel oroar Lina Bergsbo. - Så där jättemycket skiljer det inte på priset, åtminstone på bestsellers. Dessutom finns ju vi i Akademibokhandeln också på nätet.- Det vi erbjuder i butiken är inspiration, service och kontakt. Vi hjälper till att hitta nya författare och kommer med lästips.Den illegala nedladdningen av ljudböcker är inget hon märker av. Hon tror att det blir svårt att locka den gruppen av kunder till butiken.- Jag tror inte de som håller på med sånt kommer in och tittar på ljudböckerna för att sen gå hem och laddar ner dem. - Men vi hoppas snart kunna erbjuda ett alternativ där man kan köpa och ladda ner ljudböckerna från vår hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om