TV-apparat kan ha orsakat branden i Krokek
Ett överslag i en tv-apparat kan vara en möjlig orsak till radhusbranden i Krokek i lördags förmiddag. På måndagen gjorde polisen en teknisk undersökning av platsen. Det finns inget som tyder på att branden är anlagd.
Under måndagen genomförde kriminaltekniker Ingemar Hagelberg en undersökning av brandplatsen. Ingenting tyder på att branden var anlagd. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Det är hårt bränt, mycket bränt i lägenheten, säger han. Det är vissa rum som har klarat sig rätt så bra, men det kanske inte är så mycket att spara på i alla fall.
TV möjlig orsak
Det är hallen och vardagsrummet som är värst brandskadade. Det var troligtvis här branden startade. Rummen bredvid har inte skadats av själva branden. Men de är istället skadade av rök och det vatten som användes vid släckningen. Det kan ta månader att komma fram till vad som verkligen orsakade branden. Om man ens gör det då. Det är inte alltid så lätt att avgöra brandorsaken när utrymmet där branden började i är svårt brandskadad.
- Egentligen vet jag inte vad som är orsaken, kanske kan det vara en tv, säger Ingemar Hagelberg. Det kan bli något överslag, det är inte så ovanligt.
Att misstanken faller på tv-apparaten beror just på att det inte fanns mycket kvar av den. Men Ingemar Hagelberg berättar att det har hänt att bränder orsakats av att någon haft ett levande ljus ovanpå TV:n. TV:n kan då så att säga bli oskyldigt "anklagad". Men det finns också andra möjliga orsaker till branden i Krokek. Till exempel att någon varit vårdslös med eld, rökning eller ett barn som lekt med tändstickor. Branden har hur som helst fått ett mycket snabbt förlopp. Ingemar Hagelberg säger att det kan ha blivit så kallad rökgasövertändning i rummet. När den varma röken får syre, till exempel av att en ruta går sönder, fattar den eld och branden blir explosionsartad.
- Det tyder nästan på att det är så här, säger han.
Brandväggar saknas
Radhusens konstruktion har också bidragit till brandförloppet. Att det inte fanns något rejält brandskydd mellan radhusens vindar gjorde att elden kunde sprida sig.
- Tyvärr har de inga brandväggar och då sprider det sig, säger Ingemar Hagelberg. Förr byggde de så här tokigt, nu får man inte göra så. Därför blir det ofta så här i äldre radhus.
Radhusen är byggda någon gång på mitten av 70-talet. Totalt blev åtta av radhuslängans tio lägenheter skadade av värme, rök och vatten.
Inflytt om åtta månader
En av de drabbade är bostadsrättsföreningens ordförande Anne Marie Toll Tegnér. Samtidigt som Ingemar Hagelberg gör sin tekniska undersökning, får hon hjälp att flytta ut ur sin lägenhet. En firma stuvar in alla hennes saker i en lastbil. De ska nu magasineras under den tid det tar att få ordning på radhuslängan på Råsslavägen. Det kan ta upp till åtta månader innan det går att flytta in igen. Under den tiden blir Anne Marie Toll Tegnér och hennes grannar tvungna att bo i kappsäck. Hon kan inte svara på varför två av innehavarna till de åtta skadade lägenheterna inte hade någon hemförsäkring.
- Fråga mig något mer, säger hon. Det är unga människor som inte tänker på det.
På onsdag kommer bostadsrättsföreningen att ha ett möte med bland annat Riksbyggen. Då kommer bland annat brandsäkerheten i radhusen att diskuteras.
- Det första är att vi vill ha brandväggar, säger Anne Marie Toll Tegnér.