Turismen kom igen – Rekord i besöksnätter under 2022

Besöksnäringen i Norrköping slog rekord förra året. Tack vare borttagna pandemirestriktioner kom besöksnäringen tillbaka i nivåer som innan pandemin, och till och med bättre än det tidigare rekordåret 2019.

SagoJul Kolmården

SagoJul Kolmården

Foto: Johanna Hagberg

Norrköping2023-02-08 20:00

Antalet övernattningar ökade med 20,3 procent jämfört med 2021 och med 6,7 procent om man jämför med det tidigare rekordåret 2019. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Månaderna mars-juni visade en hög procentuell ökning jämfört med 2021, och var rekordmånader även i jämförelse med 2019. Flest antal gästnätter noterades i juli månad, dock något färre än 2019. 

– Kolmårdens djurpark betyder mycket för besöksnäringen i Norrköping, och drar besökare inte bara under sommaren, utan även under påsk, halloween och jul. Därutöver är evenemang och möten viktiga för besöksnäringen. Louis De Geer har haft ett bra år med mycket framflyttade möten och konserter, som äntligen har kunnat genomföras. Evenemang som Hugo Parkfestival, Stadium Sports Camp och Fotbollsfesten lockar också stora mängder besökare, säger Christina Leinonen, näringslivsutvecklare på Norrköpings kommun.

Av gästnätterna var 90 procent svenska besökare och 10 procent utländska. 

– Undersökningar från Visit Sweden visar att pandemins påverkan på svenskarnas resande börjat avta och att många svenskar gärna vill resa utomlands igen. Däremot påverkar det ekonomiska läget, den höga inflationen och kriget i Ukraina oss och kan göra att fler fortsätter att semestra i Sverige under året. Konkurrensen om resenärerna är knivskarp och det gäller att vara med och synas, säger Leinonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!