Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tungt men tryggt

NORRKÖPING
Enligt Ams arbetsmarknadsprognos förväntas sysselsättningen öka med 40.000 nya jobb och därmed väntas en arbetskraftbrist.
Lastbilsmekaniker är ett av de yrken där bristen är som störst i Östergötland.
- Det har alltid varit lätt att få jobb i den här branschen, säger Torbjörn Fransson, 24, lastbilsmekaniker på Söderbergs i Norrköping.

Torbjörn Fransson, 24, jobbar som lastbilsmekaniker. Ett yrke där arbetskraftbristen kommer att vara som störst under 2003. Sjuksköterskor, apotekare och specialpedagoger är andra framtidsyrken.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Torbjörn Fransson, 24, jobbar som lastbilsmekaniker. Ett yrke där arbetskraftbristen kommer att vara som störst under 2003. Sjuksköterskor, apotekare och specialpedagoger är andra framtidsyrken. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2002-07-17 00:00
Sjuksköterskor, apotekare, specialpedagoger och lastbilsmekaniker är de yrken där arbetskraftbristen kommer att vara störst i Östergötland under 2003.
- Att vara lastbilsmekaniker är ett bra jobb. Det är lätt att få jobb och det är roligt, men man måste nog ha ett intresse för motorer för att jobba med det här, säger Torbjörn Fransson.
- Själv kom jag in i branschen av en slump. Scania i Örebro sökte folk och jag var ju intresserad. Jag sökte och fick jobbet, fortsätter han.

<b>Relativt låg lön</b>
Varför det är brist på just lastbilsmekaniker tror Torbjörn Fransson beror på att lönen är relativt låg och att arbetsmiljön inte är den bästa.
- Skulle man höja lönen tror jag att fler skulle lockas att bli lastbilsmekaniker. Det är skitigt och smutsig, men jag tycker att det är väldigt roligt så jag ångrar inte mitt val av yrke, säger han.
- Om man har ett intresse av motorer så är det här ett kanonjobb. Det kan jag definitivt rekommendera till ungdomar som är sugna på att jobba med bilar eller maskiner, fortsätter han.

<b>Haft tur i sommar</b>
Mikael Jacobsson är verkstadschef för lastbils delen på Söderbergs och han bekräftar bristen på lastbilsmekaniker.
- I sommar har vi haft tur som har fått tag på folk, men annars så brukar vi alltid söka efter lastbilsmekaniker, säger han.
- Det är alldeles för få som utbildar sig. För ett par år sedan hade vi en KY-utbildning (kvalificerad yrkesutbildning) här i stan, men under de senaste åren har det inte blivit någon utbildning för att det har funnits för få sökande. lastbilsmekaniker är ett framtidsjobb, branschen skriker efter folk, säger han.
Arbetskraftbristen är ett stort problem för många företag, men det kan i sin tur leda till en förbättring för arbetstagaren.
- Vi försöker göra allt vi kan för att skapa en bättre arbetsmiljö, men det är inte lätt när det handlar om reparationer av lastbilar. Vi gör vad vi kan, säger han.
Sekreterare, kontorister och montörer av el och tele är de yrken där det finns ett stort överskott av personal.
<B>Fakta/yrken med arbetskraftsbrist </B>

LASTBILSMEKANIKER. Utbildning: Fordonsprogrammet på gymnasiet. Olika lokala inriktningar finns. Komvux erbjuder i vissa fall påbyggnads utbildning. En annan utbildningen är KY ( Kvalificerad yrkesutbildning) på 80 poäng (2 år). Behörighetskrav är vanligen grundläggande behörighet för högskolestudier och arbetslivserfarenhet från branschen.
Lön: lastbilsmekaniker med 5-10 års erfarenhet i yrket tjänar i snitt 17.500 - 18.500 kronor i månaden.

Apotekare. Utbildning: Apotekarprogrammet på Uppsala eller Göteborgs universitet. Utbildningen till apotekarexamen omfattar 200 poäng (5 år). Ett halvårs praktik på Apotek ingår. Grundläggande behörighet från gymnasiet krävs samt särskild behörighet i matematik, fysik, kemi och biologi.
Lön: Anställda hos Apoteket AB har en ingångslön mellan 19.500-20.000 kronor i månaden. Inom industrin ligger ingångslönen runt 20.000 till 23.000 kronor i månaden.

Sjuksköterska. Utbildning: Sjuksköterskeprogrammet 120 poäng (3 år) inom universitet/ högskola. För antagande krävs grundläggande behörighet för högskolestudier och särskild behörighet i matematik, samhällskunskap och naturkunskap alternativt fysik, kemi och biologi.
Lön: Genomsnittslön cirka 19.500 kronor i månaden och med tillägg 20.700 kronor i månaden.


Specialpedagog. Utbildning: Specialpedagogutbildning finns som en del av lärarprogrammet, minst 140 poäng, inom högskolan. Men också som påbyggnadsutbildning. För antagning krävs förutom grundläggande behörighet för högskolestudier också särskild behörighet i engelska, svenska och samhällskunskap samt i vissa andra ämnen beroende på vilken inriktning du väljer.
Lön: Garanterad en lön på minst 15.200 kronor efter ett års provanställning (17.500 kronor i månaden från och med 1 april 2004).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!