Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Tungrott arbete med fartkameror"

NORRKÖPING
Trots att Östgötapolisen är bäst i landet på att utnyttja fartkameror anser länets trafikpolis att identifieringen av fartsyndarna är alltför tidskrävande.
- Bilägaren borde vara skyldig att uppge vem som disponerar bilen, säger Göran Gustavsson, chef för trafikpolisen i Östergötlands län.

Norrköping2002-08-06 00:00
Den digitala fartkameran på riksväg 50 är placerad i ett av de totalt 10 skåp som finns utplacerade mellan Omberg och Vadstena. Kameran flyttas mellan de olika skåpen, så att bilisterna inte vet vilket som är aktiverat.
Under fem månader, från januari till maj, tog polisen fast 528 fortkörare med hjälp av fartkameran.
Folkbladet rapporterade igår att Östergötland är ett av de län där tekniken utnyttjas bäst i landet, men trafikpolisen i länet anser ändå att identifieringen är alltför tidsödande.
Göran Gustavsson är nöjd med fartkamerornas kvalité, men anser att bilägaren borde vara skyldig att uppge vem som använder bilen. Sådana bestämmelser finns i bland annat Danmark.
- Dansk polis lägger i snitt ner tre till fyra minuter på att identifiera föraren, men för oss tar det en timme, säger Göran Gustavsson.
- Det är oerhört tungrott idag. Vi måste gå in i körkortsregister och leta bland passbilder, säger han.

<b>Lägre snittfarter</b>
Trafikövervakning med fartkameror har funnits i Östergötland i över ett år. Syftet med kamerorna är att få ner hastigheten på vägarna genom att öka risken att fortköraren fastnar i en fartkontroll.
Kamerorna har också resulterat i lägre snitthastigheter och därmed mindre risk för dödsolyckor. Snitthastigheten har på 50-sträckorna sänkts med så mycket som 6 km/tim.
- Det är oerhört mycket, säger Göran Gustavsson.
Trafikpolisen uppskattar att detta innebär att risken för dödsolyckor i teorin borde ha minskat med närmare 20 procent på dessa sträckor.
- Hur många färre olyckor det blivit i praktiken är svårt att bedöma. Kamerorna har suttit uppe för kort tid för att vi ska kunna säga det, säger Göran Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om