Tummen upp i KS för East Sweden

Nu återstår bara kommunfullmäktige. För på måndagen beslöt kommunstyrelsen att ställa sig bakom att "East Sweden" ska ersätta "Fjärde Storstadsregionen" i marknadsföringen.

NORRKÖPING2012-02-07 05:47

Att det redan finns en massa East Sweden hit och East Sweden dit - ja, rentav en över hundra år gammal stad i Texas med det namnet - saknar för kommunstyrelsens majoritet betydelse.

I beslutshandlingen påpekas att East Sweden är ett platsvarumärke, och att ingen kan äga ett sådant. Det är därmed fritt fram för verksamheter, organisationer och evenemang att använda sig av namnet.

Sökt skydd

Marknadsbolaget Fjärde Storstadsregionen AB - samägt av Norrköpings och Linköpings kommuner samt näringslivet - har däremot hos Patent och Registreringsverket sökt varumärkesskydd för logotypen East Sweden.

Samtidigt har Tadema AB, ägt av Thomas Sjölander - på sin tid vd för det då helt lokala marknadsföringsbolaget Nya Norrköping - hos samma verk ansökt för varumärket East Sweden Airport. Han uppges dock ha lovat överlåta den rätten till dagens marknadsbolag.

Kommunstyrelsens beslut var inte enhälligt, de borgerliga partierna yrkade på avslag eller återremiss.

Eget förslag

Folkpartiet har ju också det egna förslaget Tvillingstäderna.

- Fjärde storstadsregionen är ett dåligt namn, men East Sweden är inte bättre. Att vara en region är inget unikt. Att däremot två så stora städer ligger så nära varandra och samarbetar är mycket är unikt i Sverige.

- Det är vår största konkurrensfördel, och den borde vi marknadsföra, säger partiets oppositionsråd Mathias Sundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om