Tummen ner för Simonstorp
Skolverket sa nej till fristående skola i Simonstorp. Brister för lokaler likaväl som budget fällde ansökan. - Vi är förstås besvikna, säger Johan Skogwik i skolföreningen. Han kan idag inte säga, om de kommer att överklaga beslutet.
I ansökan uppgav föreningen tre alternativ, och främst då den gamla skolan som är kommunens fastighet. Annars fanns dels några baracker på idrottsanläggningen Skogsvallen, och dels en kombination av församlingshemmet och IOGT-logen.
Skogwik säger, att den gamla skolan ju utan vidare var det bästa alternativet. Men att de övriga två dög de också.
- Tyckte i varje fall vi. Men där hade tydligen skolverket en annan åsikt, säger han.
Inte tillgänglig
Det svåraste hindret har varit, att kommunen inte velat släppa till skolbyggnaden. Av Skolverkets beslut framgår att man där så sent som i måndags var i kontakt med "ansvarigt kommunalråd" i Norrköpings kommun, varmed bör avses Li Teske.
Skolverket fick då veta att skolan i Simonstorp nu är ombyggd för förskoleverksamhet "och att kommunen inte har några ambitioner att göra den tillgänglig för annan verksamhet".
Antagligen var detta spiken i kistan för skolprojektet. Men Skolverket hade invändningar även mot budgeten. Föreningen har inte klargjort hur initialkostnaderna för starten ska klaras, och de kostnaderna per elev är överlag för lågt tilltagna.
Så t ex har för skolmåltiderna angetts 1.400 kr per elev och läsår, medan genomsnittliga kostnaden för fristående grundskolor i riket är 4.500 kr. Som sammanlagd kostnad för läromedel och utrustning har upptagits 1.173 kr per elev och läsår, medan snittkostnaden för fristående grundskolor i riket är 3.600 kr.
Inte stabilt
Sammantaget, heter det, finner Skolverket "att den redovisade budgeten inte påvisar ekonomiska förutsättningar för en stabil och varaktig verksamhet".
Johan Skogwik att föreningen inte haft några problem med tjänstemännen, när de försökt få hyra den gamla skolan.
- Men däremot på politisk nivå, där har det varit andra tongångar.
Johan Skogwik är lite förvånad över att inte budgeten godkändes. Han säger att föreningen där upptagit samma kostnader, som Simonstorps då kommunala skola hade läsåret 2002-03.
- Så man undrar om det kanske är dyrare för friskolor, säger han.
Överklaga?
Nu har styrelsen för Simonstorps Skolförening ideell förening tre veckor på sig att ta ställning till, om man ska överklaga beslutet till länsrätten. Skogwik vill inte uttala sig idag, och helt säkert är det nog heller inte att det blir så.
Det ju också på väg att bli i senaste laget. Ansökan om att få starta fristående skola för klasserna 1-6 i höst skickades in till Skolverket redan den 31 mars i fjol. Men ärendet har dragit ut på tiden, och med ett överklagande hamnar man ännu längre fram på året. Kanske till och med alltför långt fram. Och lokalfrågan tycks ju också förbli ett svårlöst problem.
- Dessutom är vi en liten skara, det blir jobbigt att bara hålla på och hålla på, säger Skogwik. Vi jobbar ju mot den stora kommunala institutionen.
Beklagligt
Han beklagar att kommunen mot befolkningens vilja lade ner skolan, liksom att kommunen sedan inte låtit tala med sig om skolbyggnaden.
- Vi är besvikna. Men vi gläder oss åt att det i alla fall gick bra för Kvarsebo hos Skolverket.
Men även om det nu inte skulle bli någon ny fristående skola i Simonstorp så har det arbete som lagts ner ändå inte varit förgäves.
Den samling, som växt fram i bygden kring skolan, har också fått till stånd andra aktiviteter. En förening som tagit namnet Drivkraft har kört igång, och det finns nu idéer som syftar till att få mer fart på Simonstorp
- Kanske allt det här ändå på lite sikt mynnar ut i tillväxt, säger Johan Skogwik.
- Så att det kanske blir ett rejält underlag för en skola här. Och då kanske till och med kommunen vill driva den!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!