Tummen ner för East Sweden

Idén att döpa om Fjärde Storstadsregionen till East Sweden engagerar folk. Och, inte minst, irriterar. Lars Stjernkvist har fått ett antal mejl i ärendet. Inget har varit positivt.

NORRKÖPING2012-02-01 10:51

En av mejlarna, Jonas Borelius, kräver av politikerna att de kan stå emot "marknadsförare, reklamfolk och affärsidkare", som tycks ha en grundmurad tro på engelskan som saliggörande marknadsföringsspråk. "East Sweden" gynnar bara reklamfirman, som tagit fram namnet.

Självklart ska namnet vara svenskt, att ge regionen ett utländskt namn är lite som att "ge upp ett territorium som varit svenskt sedan hednatid". Bästa sättet att marknadsföra är sedan på tyska i Tyskland, franska i Frankrike, italienska i Italien och spanska i Spanien.

Löjets skimmer

Enligt Lasse, "Norrköpingsbo, östgöte och svensk" ska man definitivt inte byta namn. Och en Klas, "f d Linköpingsbo", tycker inte något blir mer modernt eller häftigt för att man ger det en engelsk beteckning. I stället får det ett löjets skimmer över sig. Använd ett svenskt namn, och så översättningar i mindre storlek på ett eller flera utländska språk.

Kerstin Ingmanson hyser för sin del gott hopp om att Stjernkvist, som en klok man, ska inse hur dum den här idén är; så mycket mer som namnet redan är upptaget. Hon hoppas slippa pinsamheter i stil med "Stockholm - the Capital of Scandinavia".

Och att namnet redan är upptaget, det är väl det minsta man kan säga.

Inte bara där

Som vi kunde berätta i fredagens Folkbladet återfinns ett East Sweden alltsedan 1886 mitt i Texas; en liten stad som bland annat stoltserar med Texas mest fotograferade kyrka.

Men det är inte nog med det, utan tvärtom bara början.

För när man googlar på "East Sweden", då får man 603 miljoner träffar. Redan det antyder ju, att namnet inte var helt obekant även innan vårt regionala marknadsföringsbolag fick ögonen på det.

Så till exempel hittar man ett East Sweden även i USA-delstaten Maine. Då som en by, eller möjligen stadsdel, ingående i staden Sweden, som räknar sin historia tillbaka till 1813.

Ännu flera

Ute på nätet hittar vi vidare ett resebolag, som betjänar South East Sweden. Men då handlar det ingalunda om södra Östergötland, utan om orter såsom Jönköping, Kalmar, Oskarshamn, Ronneby, Växjö, Visby, Alvesta, Eksjö och Gislaved. Utrymme för missförstånd?

Sällskapet Språkförsvaret har hittat än fler East Sweden än de redan nämnda. Sålunda finns en återförsäljare av SAAB-reservdelar i USA, ett webbhotell samt en webbaserad turistbyrå, som alla kallar sig East Sweden.

Och vidare: Finns det inte risk att själva begreppet ?Sweden? devalveras, om vi får ett vimmel av marknadsföringsnamn typ North Sweden, West Sweden, South Sweden, Southeast Sweden, Southwest Sweden, Middle Sweden etc etc.

Bara mindre del

Ett elementärt faktum - påpekar Språkförsvaret vidare - råkar ju också vara, att detta tilltänkta "East Sweden" bara omfattar en mindre del av det verkliga östra Sverige. Detta sträcker sig ju ängs hela Östersjökusten, och upp genom Bottenhavet och Bottenviken.

Allra östrast i Sverige måste väl Haparanda vara.

Och Stjernkvist har i alla fall lovat att tänka på saken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om