Lite trevande tittar de första tulpanerna fram lagom till Tulpanens dag idag. Envetet strävar de uppåt, i avsaknad av vetskapen om att det fortfarande är den årstid vi kallar vinter.
I växthuset är det visserligen bara sådär 17 grader, men för de tulpanlökar som nyligen fått komma från lökkällaren är det varmt.
– De som kommit längst har stått här sedan efter jul- och nyårshelgen, säger Sven-Olof Andersson och tittar kärleksfullt på sin tulpanodling.
Trots att han varit med väldigt många år är det som inte ens han kan motstå det mirakel som blommande tulpaner faktiskt är.
Lökarna satte han i slutet av september, planterades i en specialjord, lökmull. Med sand ovanpå för att lätt hålla rent. När man rör vid tulpanerna frasar det om dem.
– Det är det som skiljer alldeles färska tulpaner från de importerade som man numer kan köpa överallt, till och med på mackar, säger Marie Ljungberg, florist och dotter i handelsträdgården.
Vilka färger och former kunderna efterfrågar ändras bara lite år från år. De gula, dubbla starkt doftande blev så populära att de "sönderodlades" och finns knappt att få tag i längre. Lite senare på säsongen kommer papegojtulpanen som med sina färger är ett brandgult fyrverkeri. Buketter med blandade färger och lite mer klassiska buketter är alltid populära.
– Nu till våren är det vitt och blekrosa, lite pastelliga färger som gäller, säger Sven-Olof.
Den vita trenden, även när det gäller tulpaner, verkar alltså stå sig. Att behålla lökarna - och helt synligt, slog igenom för några år sedan och är fortfarande en favorit hos många. Vattentulpaner är dock för de flesta säkert en ny bekantskap.
– Jag vet att man har börjat odla tulpaner i rent vatten med bara en näringslösning. Man sätter fast lökarna i spikmattor så att de inte flyter upp. Men än så länge är det bara några få sorter som det fungerar på, det vill gärna bli för mycket blad med allt vattnet, säger Sven-Olof.
På Dalaborg finns nio växthus, ett av dem står redo att ta emot säsongens första penséer nästa vecka.
– Fast det dröjer innan man kan börja ställa ut dem, än är det alldeles för kalt även om de tål en liten köldknäpp och jag tycker egentligen inte att man ska ha så bråttom. Var blomma har sin tid och den bör vi njuta av, säger Marie Ljungberg.
Och alldeles precis just nu är det tulpanens tid.