Tullhuset kan utses till Årets fasad

Tullhuset är en av tre nominerade till titeln Årets fasad i kategorin Renovering. "Jag tror våra chanser är goda, vi har gjort ett rejält lyft på huset", säger Peter Bodefalk, vd på Spinnhusets Fastighets AB.

Tullhuset efter den stora renoveringen. I juni i år öppnade restaurangen för allmänheten.

Tullhuset efter den stora renoveringen. I juni i år öppnade restaurangen för allmänheten.

Foto: Sofia Andresson

Norrköping2021-09-17 18:00

Årets Fasad är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad och bakom priset står Mur & Putsföretagen. Det är sjunde året i rad som priset delas ut och 2019 vann parkeringshuset Vårdtornet i Industrilandskapet priset i kategorin Nybyggnation. Nu är det alltså det gamla tullpackhuset vid Strömmen, som förvandlats till restaurang Tullhuset Sea Club, som kan prisas.

– Det är roligt naturligtvis, att hantverket uppskattas, säger Peter Bodefalk.

När byggnaden skulle renoveras var ambitionen att återskapa så mycket som möjligt av dess ursprungliga skick. Bland annat har den målats om i ursprungsfärgen, och gått från knallrosa till en sober aprikos nyans. 

– Den färgen hade den när den andra våningen byggdes på 1842.

Putsmaterialet som använts har valts av en byggnadsantikvarie och fönstren har målats med linoljefärg.

– Vi har också återskapat fönsteröppningar och mittenporten som murades igen 1916. 

– Att vi har tagit bort de sentida ändringarna är något som uppskattas, vad jag förstår. Och sen är huset unikt på det sättet att det är ett av få bevarande tullhus i Sverige, säger Peter Bodefalk.

Juryn består av branschexperter och de bedömer huset efter olika kriterier. Den 11 november kommer vinnaren att tillkännages. Peter Bodefalk tror att chanserna att vinna är stora.

– Men vi är också stolta att vara en av de tre nominerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!