Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tullen tar fler smuggelcigaretter ? utom i Östergötland

NORRKÖPING
Tullens beslag av smuggelcigaretter har ökat stort i hela landet i år. Men inte i Östersjöregionen. Här har i stället beslagen minskat rejält jämfört med förra året
- Vi vet inte varför. Brist på personal och förändrade smuggelvägar kan vara några orsaker, säger chefen för Tullverkets analysenhet i Östersjöregionen, Michael Nelander.

Tullen gör allt fler beslag av smuggelcigaretter - men av någon anledning ingen kan förklara inte i östersjöregionen.
FOTO: PRESSENS BILD

Tullen gör allt fler beslag av smuggelcigaretter - men av någon anledning ingen kan förklara inte i östersjöregionen. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2001-12-19 00:00
I hela landet räknar Tullverket med ett nytt rekord för tullens cigarettbeslag i år. Nära 50 miljoner cigaretter har tullarna tagit hand om hittills. Förra årets siffra var 44,6 miljoner. Beslagen har ökat under de senaste fem åren.
Men för Östersjöregionen är siffrorna något annorlunda i år jämfört med övriga riket. Under 1999 beslagtogs drygt 2,4 miljoner cigaretter i regionen. För 2000 var siffrorna betydligt högre, drygt 8 miljoner. En ökning syntes alltså även här, precis som i resten av landet. För 2001 ser det annorlunda ut. Fram till den 11 december i år har tullens beslag endast gett 380 000 stycken cigaretter.

<b>Medvetna en tid</b>
- Vi har varit medvetna om siffrorna under en tid och har självklart funderat över varför det ser ut som det gör, säger regionchef Karl Gunnheden.
Men några svar på frågan varför finns ännu inte.
- Vi kan ha skrämt bort en del stora smugglare från regionen. Men vi har också haft personalbrist under året. Färjelinjerna har blivit fler men det har inte personalen, säger Karl Gunnheden.

<b>Större chans</b>
Det har tidigare i år konstaterats att vissa beslag som gjorts inne i landet har kommit till Sverige via Östersjöregionen.
- Det är inte alltid en brist att inte fånga in smugglaren redan vid gränsen. Då har man en större chans att även komma åt mottagaren, säger Michael Nelander.
- Men självklart är vi bekymrade över årets siffror. Det här inte vad vi skulle kunna förvänta oss. Vi vet exempelvis att Baltikum ligger nära vår region och därifrån vet vi att det smugglas cigaretter till Sverige, säger han vidare.

<b>Under bearbetning</b>
Tullens beslagsstatistik för i år är under bearbetning just nu. Preliminära siffror visar att 2001 totalt sett har varit ett ganska klent beslagsår i Östersjöregionen.
- Resultatmässigt har vi gjort ett fåtal beslag, men stora. Så har det sett ut även andra år. Men i år når vi inte alls upp till föregående års siffror, säger Michael Nelander.
Han säger vidare att man nu kommer att ta ett samlat grepp och se över hur arbetet ska bedrivas nästa år. Tullverket i Östersjöregionen har fått ytterligare resurser i form av mer personal. De är just nu under utbildning, men kan finnas i tjänst nästa år.
- Nästa år kommer vi också att ha en tobakshund som kan spåra cigaretter, säger Karl Gunnheden.

<b>Trenden håller i sig</b>
I landet som helhet håller trenden med ökade cigarettbeslag i sig även i år.
- Det här är något av ett rekordår, säger Tore Rågnäs, analyschef vid Tullverket.
Han tror att de stora beslagen beror både på att smugglingen faktiskt har ökat men också på att tullens insatser har gett resultat.
- Den cigarettsmuggling som bedrivs är mycket organiserad. Mycket kommer från Östeuropa, säger han.
- Cigarettsmugglingen har stigit i hela världen och är ett stort, globalt problem, säger han vidare.
Någon förklaring till siffrorna i Östersjöregionen kan han inte ge.
- Smuggelvägarna varierar ständigt, vilket kan vara en av orsakerna, säger Tore Rågnäs.
Men han hoppas på att beslagen blir ännu fler nästa år.
- Det här arbetet kommer vi att prioritera även i fortsättningen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!