Tullen i Norrköping läggs ned - Jönköping får vara kvar
Önskemål från företrädare i det privata näringslivet gjorde att tullen i Norrköping läggs ner medan tullen i Jönköping blir kvar. Det kom fram på ett möte mellan företrädare för Norrköpings kommun och tullverket igår. Ett konstig prioritering anser landshövdingen Björn Eriksson.
- Det är inte mer slutgiltigt än att det är ett förslag, säger Kjell Jansson. Har man lite resurser som alla vill ha, vill alla ha plusen men ingen ha minusen.
Stort budgetunderskot
Tullverket måste komma till rätta med ett budgetunderskott på 50 miljoner kronor. Samtidigt måste tullen göra omprioriteringar i budgeten. 30 miljoner kronor av den befintliga budgeten ska bland annat användas till inköp av en avancerad röntgenutrustning som ska avslöja smuggling. Och någonstans måste pengarna tas. Och som bekant så blev Norrköpingstullen drabbad. Och möjligheterna för att det nuvarande förslaget ska ändras och att tullen blir kvar här är inte stora.
- Det finns små möjligheter till förändringar, säger Kjell Jansson.
Istället för att ha någon befintlig tullstation i Norrköping kommer tullverkets personal att då och då göra besök i Norrköping för att göra så kallade punktinsatser mot smuggling i området. Tullens personal kommer då att arbeta här under en eller ett par dagar. Men både kommunalrådet Mattias Ottosson (s) och landshövdingen Björn Eriksson, som båda var med på mötet, är rädda för att Norrköping ska drabbas hårdare av smugglingen av bland annat narkotika när tullen inte blir kvar i staden. Ett resande tullverk är inte lika effektivt som det stationära som finns idag.
- Jag vet att de här rörliga enheterna brukar få rumpan kvar i Stockholm, säger Björn Eriksson.
I tullverkets egna utredning har man försökt att göra en så kallad hotbildsbedömning när det gäller smuggling i Norrköpingsområdet. Och tullens utredare har kommit fram till att det inte finns någon hotbild här. Ett illavarslande ordval kan tyckas. Men det är en av orsakerna till nedläggningsförslaget.
En annan är att företrädare för det privata näringslivet förordat att tullen i Jönköping bör vara kvar, framför kontoret i Norrköping. Något som både Mattias Ottosson och Björn Eriksson tycker är en konstig prioritering. Men generaldirektören Kjell Jansson säger att det är en grupp inom Svensk Handel som gjort den bedömningen. Men vem som står bakom gruppen kan varken han eller någon av hans medarbetare säga. Det är något som får Björn Eriksson att reagera.
- Jag tror att tullverkets utredning på den här punkten är oriktig, säger han. Vem är det som har sagt så här? Upp med korten på bordet! Det här måste bero på att de företagare som sagt så här inte är representativa och inte är uppdaterade med staden.
Björn Eriksson planerar att bjuda in Svenskt Näringslivs vd Ebba Lindsö till Östergötland för en diskussion, så att något liknande inte inträffar i framtiden. Företrädare för kommunen planerar också att ta kontakt med Svensk Handel. Däremot tror inte Björn Eriksson att det hjälper tullen i nuläget. Till det är tiden för knapp. Men både Björn Eriksson och Mattias Ottosson verkade ändå ganska nöjda med mötet med generaldirektören.
- Jag tycker att det varit ett konstruktivt möte och att vi fått framföra våra synpunkter, säger Mattias Ottosson. Inget är skrivet i sten. Jag hoppas att man ska lyssna på det här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!