Tufft år för lokalradion
På Sveriges Radio Östergötland diskuteras nu olika sparalternativ, bland annat mer samsändningar med andra kanaler.- Vi vet att vi kommer få det väldigt tufft nästa år, säger Ylva Lundström, redaktionschef.
Men det är klart att det blir kraftiga besparingar, men oklart hur de kommer att slå. De övergripande besluten tas inte förrän Sveriges Radios nya vd:n tillträder vid årsskiftet.
- Det är såklart ett frustrerande vaacum i väntan på det, säger Ylva Lundström. Och vi börjar närma oss ett anoretiskt läge där det snart är stopp om vi ska kunna uppfylla vårt public service-uppdrag.
Olika alternativ
Nu diskuteras en mängd olika alternativ för hur man trots tuffa besparingar ska klara av att göra bra radio och få drägliga arbetsförhållanden för personalen. Med i diskussionerna finns exempelvis samsändning av nyheter med SR Sörmland på helgerna.
I den översyn som gjorts av P 4 på uppdrag av programdirektör Eva Blomquist finns olika förslag på större regionsammanslagningar med tre eller ända upp till fem lokala stationer. Det kan bli aktuellt att till exempel ledning och administration sköts på ett håll inom regionen.
- Ser inte kulturdepartementet till att public service-radion får mer pengar, vilket är mest önskvärt, så tycker inte jag att det är en dum idé, säger Ylva Lundström.
- Principen i förslaget med stora regioner är att det inte ska sparas så det hörs ut i radion, utan istället sparas så långt ifrån mikrofonerna som möjligt, på chefer och administration.
Kanalchefen sitter löst
En sådan samverkan innebär att några sitter löst på radion, till exempel för kanalchef Margareta Simm.
Till följd av det ekonomiska läget har inte längre Norrköpingsprofilen Lisa Tilling kvar sitt fasta program.
- Det är klart att vi vill att kända och omtyckta profiler ska höras så mycket som möjligt i våra sändningar. Men hon kommer även i fortsättningen vara en av dem första vi ringer till om det behövs extra förstärkning, säger Ylva.
Samtidigt medger hon att en av konsekvenserna nästa år blir en drastisk minskning av utomstående medverkan.
Även att sända något mer riksprogram på lokal tid är också ett lösning som diskuterats.
- Men det har också lagts på is tills vidare i väntan på vår nye vd, säger Ylva.
Ylva Lundström bedömer att SR Östergötland även nästa år kan leva upp till sitt public service-uppdrag, men hon betonar att förhållandena måste förbättras.
- Vi kommer inte orka göra med arbetet under de här förhållandena hur länge som helst. Skulle det bli mindre lokalradio får det konsekvenser för demokratin. Det skulle vara en oroande utveckling.
Till förändringarna tillkommer att "Efter 12" försvinner från Norrköping vid årsskiftet. Det kommer bara att sändas en dag på helgen och sändas ifrån Värmland.
Men i gengäld glädjer sig radiostationen i Norrköping åt att den får ansvar för P3-programmet Popnonstop, som är ett dagligt musikprogram som nu sänds från Växjö. Det innebär att Norrköping får totalt tre P3-program sänds från Norrköping efter årsskiftet: Singel, Tracks och Popnonstop.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!