Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuffare på Samhall

Det har blivit tuffare att jobba på Samhall.  - Vi arbetshandikappade har mycket högre krav på oss idag, säger samhallsanställde Johnny Arwidzon.

Tarja Pesonen, Ingvar Karlsson och Öyvind Berg är oroliga för att de ska tvingas ut och städa och att de inte ska klara av det.

Tarja Pesonen, Ingvar Karlsson och Öyvind Berg är oroliga för att de ska tvingas ut och städa och att de inte ska klara av det.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2008-10-22 03:00
På basen, eller verkstaden som den kallades förr, på Importgatan i Norrköping är det lugnt när Folkbladet hälsar på. Någon av de samhallsanställda viker kartonger som Systembolaget ska paketera Absolut Vodka i. Ett par andra medarbetare står och paketerar tejprullar. - Man blir tokig av att inte ha något att göra. Det här är inte ens terapi, säger Öyvind Berg som inte har något att göra för dagen. Samtidigt är han och Tarja Pesonen och Ingvar Karlsson, som han sitter och pratar med, oroliga för att de ska tvingas lämna de anpassade fabriksarbetena som de är vana att utföra här på basen. - Jag tycker att de ska ta mer hänsyn till våra arbetshandikapp, säger Tarja Pesonen. Städkurs
Nästnästa vecka ska ett gäng av de cirka 79 samhallsmedarbetarna som jobbar kvar på basen gå en städkurs. Vilka det blir vet de ännu inte. Vissa är rädda för att de inte ska klara av att jobba som städare, om de nu skulle tvingas att göra det. - Jag har en arbetsskada i knäna och kan inte städa trappor, säger Tarja Pesonen. - Jag har genomgått en bypass-operation och att städa skulle bli svårt, säger Ingvar Karlsson. Enligt arbetsledningen tvingar man dock ingen. - Men de brukar vara väldigt bra på att övertala oss, säger Tarja Pesonen. En bit bort sitter Johnny Arwidzon och läser en tidning. Han har jobbat på Samhall sedan 1998, av medicinska skäl. - Min historia är lite speciell. Det började med att jag fick hjärnhinneinflammation 1982, berättar han. Han är också skeptisk till att de samhallsanställda ska tvingas ta bemannings- och tjänsteuppdrag i större utsträckning. - De flesta känner en stor trygghet i att komma hit till basen. Samtidigt framhåller han att för många är det bra att komma ut i verkliga livet. - Samhall som idé är skitbra. Vi som får vara här är verkligen privilegierade, fortsätter han. När Folkbladet hälsar på är halva Samhällsgänget på basen på kurs. En kundkurs, där de anställda, lär sig att möta kunder. - Imorgon ska vi dit. Kurser är alltid bra att ha och om det stärker vår självkänsla är det ju positivt, säger Tarja Pesonen. Kursen är också ett steg i Samhalls nya satsning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om