I hela landet var sjukpenningtalet 9,2 dagar per person och år i oktober i år för TCO-medlemmar. Det är en ökning med över 50 procent sedan 2010. I Norrköping ligger sjukpenningtalet något lägre, 8,9 dagar för kvinnor och år samt 5,9 dagar för män och år. Det visar siffror från Försäkringskassan som fackförbundet TCO har sammanställt.
– Stressen i arbetslivet är en del av orsaken och värst är det i kvinnodominerade yrken, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.
Psykisk ohälsa utgör en allt större andel av sjukfrånvaron, enligt statistiken. En tredjedel av de nya sjukfallen under 2014 beräknas ha den bakgrunden.
Birgit Lundgren, som sitter i TCO-rådet i Östergötland, menar att det är den höga arbetsbelastningen som gör folk sjuka.
– Arbetstakten trissas upp och man får varken vikarier eller resurser. Färre personer ska göra fler arbetsuppgifter, konstaterar hon.
Inom TCO är det främst lärargrupperna som ligger högt vad gäller sjukfrånvaro enligt Birgit Lundgren.
– Många lärare går till jobbet trots att de är sjuka, eftersom det är svårt att få tag på vikarier och därför går de till jobbet lite för länge, konstaterar Birgit Lundgren.
Sjukfrånvaron har varierat över tid. Efter de höga siffrorna 2002 sjönk antalet sjukdagar fram till 2010 men sedan dess har sjukfrånvaron stigit igen. TCO har lagt fram rapporten "35 förslag för en bättre sjukförsäkring". Enligt ett av TCO:s förslag måste arbetsgivaren arbeta aktivt med rehabilitering, omställning och återgång i arbetet. Man anser att det behövs drivkrafter för detta, exempelvis sanktionsavgifter om man inte sköter detta.
011- 200 411