Tuffa tider för teatern
Östgötateatern har ekonomiska problem. Nya statliga pålagor när det gäller pensioner och sociala kostnader, gör att budgeten har tippat över åt fel håll. - Det gäller landets alla institutioner och vi uppvaktar flitigt från alla håll utan att få besked om några mer pengar, säger teaterdirektören Lenny Carlsson. Och våra huvudmän kan inte ge annat än negativa besked heller, säger han.
Ekonomiskt har Östgötateatern det kärvt i höst. Men entusiasmen fanns ändå där vid den stora mönstringen i början av augusti. Här regisserar fotografen Anders Kratz personalen för den årliga gruppbilden. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Både staten och huvudmännen för teatern, kommunen, landstinget och Östsam, svävar ändå något på målet. Det gör att det inte bara är för teatern att börja säga upp folk.
Samma pengar
- Vi har träffat huvudmännen och haft samtal men får veta att vi får samma pengar nästa år som i år, trots att våra kostnader ökar med 1,7 miljoner. Och det här året har vi inte fått någon uppräkning. Samtidigt säger dom att "vi förstår att det är jobbigt, vi ska se om vi kan hjälpa till men vi kan inte lova någonting". Det är samma glidande formuleringar som när jag som styrelsemedlem i Svensk scenkonst är med och uppvaktar på kulturdepartementet. Det är en enorm aktivitet på central nivå.
Lenny Carlsson menar att då går det inte bara att sätta sig med kassaboken och räkna ut hur många personer man måste göra sig av med. Eftersom teatern har en budget med 80 procent fasta kostnader, där 75 procent är löner, finns det inte så mycket annat än personal att dra ner på. De 19 skådespelarna har numera en genomsnittsålder på drygt 50 år och det gör att man måste utnyttja frilansare.
120 fast anställda
Tillsammans finns 120 fast anställda, men av teknisk och administrativ personal är just inga frilansare. Däremot sker en avtalsmässig ökning av lönerna för varje år.
- Jag har mycket tydligt förklarat för våra huvudmän, säger Lenny Carlsson, att den teater vi har idag kommer inte att finnas kvar i framtiden om det inte blir mer pengar och med all respekt för den ekonomiska situationen måste dom bestämma vilken teater dom vill ha.
Den uppräkning av pensionspengar som kommer är redan intecknade, det är för att garantera de pensioner som redan finns och handlar inte om någon höjning. Men många kulturinstitutioner har anställda som dansare och sångare som går i relativt tidig pension. Skådespelare kan ta pension från 61 års ålder. Så här har det alltid varit och ingår i yrkets villkor.
- Men att många kommer att gå i pension inom de närmaste åren verkar komma som en överraskning för kulturdepartementet, säger Lenny Carlsson. Jag undrar faktiskt om dom förstår vad det är som ställer till med.
Problemen är lika akuta för exempelvis Symfoniorkestern och Länsmusiken.