Majoriteten i Region Östergötland presenterade på måndagen sin treårsbudget för 2024 - 2026. Den styrande Östgötasamverkan (M, KD samt L) talar om en ansträngd ekonomi och ett "mycket komplicerat ekonomiskt läge".
Det konstateras att kostnadsutvecklingen i Region Östergötland varit högre än snittet för regionerna. Med detta som grundackord är det inte så konstigt att det är ganska strama tongångar i budgetförslaget. Partierna är också tydliga med att man nu måste fokusera på kärnverksamheten, eller med andra ord prioritera ner det som inte är det. Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande förklarar vad det kan handla om.
– Ett exempel är att vi haft en ISO-certifiering angående vårt miljöarbete som kräver mycket administration. Då säger vi att vi kanske kan jobba med miljöfrågorna på ett välstrukturerat sätt utan en formell ISO-certifiering. Det är kanske inte det som ger de stora pengarna men det gäller att tänka efter hela tiden, förklarar Marie Morell.
– Vi är väldigt duktiga på att skapa olika sidoprojekt och saker som känns viktiga för stunden men som inte bidrar till att till exempel ge bra vård och så vidare, det måste vi titta över. Det är väldigt mycket ett synsätt skulle jag vilja säga.
För 2024 budgeterar man för ett negativt resultat på 756 miljoner kronor. Detta beror på ökade pensionskostnader på grund av högre inflation, lägre riktade statsbidrag och ett negativt resultat inom hälso- och sjukvården.
Som mål har man en ekonomi i balans 2025 med ett budgeterat resultat på plus 295 miljoner kronor och året därefter ett plus på 349 miljoner. Det kommer att göras en riktad besparing på regionledningskontoret för att minska administrationen men framförallt görs en generell besparing på två procent under budgetperioden.
Klarar verksamheterna av en sådan generell besparing?
– Ja. När det gäller Hälso- och sjukvården har man redan ett uppdrag att komma i balans. De jobbar med åtgärdspaket som man haft sedan tidigare för att hålla sin budget. Nu tar vi ett bredare grepp så att alla i hela verksamheten är med och bidrar, säger Marie Morell.
Delårsrapporten för årets tre första månader visar ett minus på 261 miljoner kronor, hur ska ni vända den utvecklingen?
– Dels gör vi en viss justering eftersom vi ser att vi inte klarar budgetnivån som vi lagt för 2023 utan det kommer att bli ytterligare underskott på helåret där vi landar på totalt 1,5 miljarder kronor minus istället för dryga en miljard, förklarar Marie Morell.
– Sedan gör vi också ett antal åtgärder som vi kommer att återkomma till i närtid, exempelvis anställningsstopp för vissa delar i verksamheten, vi går in kraftfullt mot hyrpersonal, vi tittar på allt som har med inköp att göra. Det blir en rad åtgärder som nu kommer att intensifieras.
Ett fokusområde i budgeten 2024 - 2026 är bemanningssituationen som beskrivs som mycket ansträngd. Kompetensförsörjningen är alltså av yttersta vikt. För att uppnå detta konstateras att Region Östergötland måste öka sin attraktivitet som arbetsgivare.
– Medarbetare och chefer som gillar sitt jobb och vill vara aktiva i utvecklingen framåt är viktigast av allt för Region Östergötland. Vi behöver tillvarata befintlig personal och samtidigt också arbeta för att attrahera nya medarbetare, kommenterar Alexander Höglund (L) i ett pressmeddelande.