Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuff vinter för många fruktodlare

Anette Isacsson är dessvärre inte ensam om att ha drabbats av viltskador på sin fruktodling.
- Vintern har varit tuff för många mindre fruktodlare. En odlare i Halland förlorade 400 av sina 500 äppelträd. Det säger Johan Ascard, hortonom på Jordbruksverket.

NORRKÖPING2010-04-22 03:00

Det verkar som om de ekologiska fruktodlarna har drabbats hårdare. Från bland annat Halland, Skåne och Östergötland har Johan Ascard fått rapporter om skadade fruktodlingar.

- De flesta som har drabbats är inte yrkesodlare och de bedriver odling i mindre skala. Många har inte ens haft ett ordentligt viltstaket runt sin odling. Andra har litat på sitt stängsel och inte haft någon tillsyn. Om harar ska hinna äta upp 400 träd, så måste de ha kunnat äta fritt ganska länge, konstaterar Johan Ascard.

Bra viltstaket
Han betonar vikten av att ha bra viltstaket runt sin odling och inte bara ett staket som är finmaskigt i den nedre delen, för när det som i vintras, har legat en meter snö, så har hararna haft fri passage genom de glesare maskorna längre upp.

Även de större yrkesodlarna har känt av den stränga vintern och haft viltbesök på sina fruktodlingar.

- Men om man har en odling på 10-15 hektar och förlorar 100-150 träd, så är det inte lika kännbart. Det konstaterar Henrik Stridh, fruktodlingskonsulent på Äppelriket.

Ingen äppelbrist
Henrik Stridh anser att det är odlarens eget ansvar att hålla snön borta framför sina stängsel och att ha bättre kontroll av sin odling.

Dessutom borde många odlare vara vana vid långvariga vintrar och djur som gnager sönder frukträd. För under vintern 2006 hade fruktodlarna i Skåne liknande problem, med ett snötäcke som låg kvar från juldagen och tre månader framåt, säger Henrik Stridh.

Trots den här vinterns järngrepp och trots att många fruktodlare har fått skador på sina odlingar, så är Henrik Stridh tämligen säker på att det kommer att finnas gott om svenska äpplen i handeln och att äppelpriserna inte kommer att stiga.

Äppelriket är en sammanslutning av 92 fruktodlare i Sverige, som producerar 65 procent av äpplena i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om