- Det är ett trauma för all personal. Vi har gråtit och alla har väl rannsakat sig själva, säger områdeschef Eva Abrahamsson.
Det var i mars i år som Eva Abrahamsson två dagar i rad fick motta anmälningar mot två undersköterskor på två olika enheter i Sandbyhov. Anklagelserna var så allvarliga att båda omedelbart stängdes av från sina jobb.
Vikarie anmälde
I det ena fallet gjordes anmälan av en vikarie som snart skulle sluta sitt vikariat. Hon slog larm om att hon sett hur en av de fast anställda undersköterska behandlat tre brukare illa. Vid ett tillfälle hade en brukare satt i halsen och börjat kräkas. Undersköterskan tryckte då med hjälp av hakklappen tillbaka spyorna i brukarens mun.
Vid ett annat tillfälle tog hon så hårt i en brukare att denna protesterade. Det resulterade att hon började gräla med brukaren och bland annat sa; "du ligger där du ligger och jag skulle vilja se dig springa ifatt mig" och "rör mig inte med dina äckliga fingrar".
Tryckte in näven
I det andra fallet, på en annan enhet i Sandbyhov, var det en fast anställd som slog larm. Hon hade sett hur en arbetskamrat behandlade två brukare illa. I ett fall daskade hon brukaren hårt på stjärten, nöp henne i magen och skakade om hennes bröst. Den andra brukaren tryckte hon hårt på näsan och när brukaren blev arg tog undersköterskan hennes knutna näve och tryckte in den i munnen på henne.
Första åtgärden från kommunens sida blev att stänga av de båda undersköterskorna från arbetet. Därefter startade utredningar där två utomstående chefer samtalade i smågrupper med all personal på de båda enheterna. Efter närmare tre månaders utredande, i början av juni, gjorde så Eva Abrahamsson fem Lex Sarah-anmälningar om fysiska och psykiska övergrepp, en för var och en av de brukare som utsatts för övergrepp.
"Försvarslösa"
Hon ser mycket allvarligt på det som hänt.
- Det handlar om försvarslösa människor som måste ha tillit till oss. Jag hoppas att det här är ett undantag, säger hon.
Har det pågått länge?
- Jag kan inte säga det, men vi uppfattar det inte så. Jag var mycket, mycket orolig att det fanns mer, men det har inte kommit fram att det skulle vara så.
En av åtgärderna som vidtagits är att företagshälsan vid tre tillfällen under våren haft handledning och reflektion i grupp med personalen. Det fortsätter i augusti och följs i höst av utbildning av all personal om deras skyldighet att slå larm om missförhållanden.
Sex anmälningar
Förra året gjordes sex anmälningar enligt Lex Sarah i Norrköpings kommun. Ingen av dem handlade om fysiska eller psykiska övergrepp utan om brister i omvårdnad och bemötande. Inger Dahl-Harrysson, ansvarig för kvalitetsarbetet inom äldreomsorgen, kan över huvudtaget inte påminna sig att så allvarliga övergrepp som de på Sandbyhov uppdagats i Norrköping tidigare, i synnerhet inte med så många händelser på samma ställe.