Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trycket mot US blev för stort i sommar

Universitetssjukhuset i Linköping (US) höll inte för det hårda trycket. Efter drygt tre månader började förändringar smygas in i sjukvården på Vrinnevisjukhuset. Patienter som egentligen inte längre ska opereras där tas ändå emot.
- Personalen på US har kanske tröttnat på de ständigt långa köerna till akuta operationer, säger Mats Håkanson, ortopedläkare på Vrinnevisjukhuset.

Kortare väntetid. Förändringarna att operera mer än vad som tidigare har beslutats har kommit smygande under sommaren. – Men vi hoppas alla här att strukturförändringarna får en liten annan form än vad som klargjorts från början. Genom sommarens åtgärder har patienterna fått vänta kortare tid på en akut operation än vad de annars skulle ha fått göra om de varit kvar i Linköping, säger Mats Håkanson, ortopedläkare på Vrinnevisjukhuset.
FOTO: JANNE FORSBY

Kortare väntetid. Förändringarna att operera mer än vad som tidigare har beslutats har kommit smygande under sommaren. – Men vi hoppas alla här att strukturförändringarna får en liten annan form än vad som klargjorts från början. Genom sommarens åtgärder har patienterna fått vänta kortare tid på en akut operation än vad de annars skulle ha fått göra om de varit kvar i Linköping, säger Mats Håkanson, ortopedläkare på Vrinnevisjukhuset. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-08-05 06:00
Linköpings Universitetssjukhus har inte tillräckligt med operationskapacitet under jourtid. Operationer sent in på nätterna och långa köer till de akuta operationerna har blivit vardag. Därför har vissa patienter skickats över till Norrköping trots att de egentligen inte ska opereras i Norrköping. Åtgärder som minskat deras väntetid till behandling.

För tungt
Omstruktureringarna som genomfördes i mars i år deklarerade att ortopedkliniken i Norrköping endast skulle få operera höft och handleder på patienter över 50 år.
Alla andra akuta ortopedoperationer ska skickas till Universitetssjukhuset i Linköping. Även jourtid ska alla ortoped och kirurgpatienter tas till Linköping, men utan en utökad operationsjour blev trycket för stort. I några månader försökte man hålla ut.
Men i mitten på juni, bara tre månader senare, kom en förfrågan från Universitetssjukhuset om personalen på Vrinnevisjukhuset kunde ta över och operera några av deras patienter.
- Folk har fått gå och vänta i dagar på sina operationer och för varje dag ökar risken för komplikationer som till exempel blodpropp, hjärt eller lungproblem, berättar Christian Vojin, ortopedläkare på Vrinnevisjukhuset.

"Ändrat begreppen"
- Vi har tvingats ändra begreppet närsjukvård för att minska trycket på Universitetssjukhuset i Linköping, sägers Mats Håkanson och förklarar att det har fungerat bra.
Vid flera tillfällen har man kunnat genomföra operationen omedelbart i Norrköping istället för en lång väntetid i Linköping. Det har bland annat handlat om frakturer på handleder, armbågar och även operationer på barn som behöver sövas.
- Officiellt har vi inga vårdplatser för ortopedbarn i Norrköping men platserna finns ju ändå kvar på barnavdelningen och de har vi kunnat använda, fortsätter Mats Håkanson.

Timglaseffekt
Trycket på akuta operationer har lett till att även patienter i Norrköping har fått vänta på operation.
- Det är en timglaseffekt som gör att det bara blir värre och värre. Det hårda trycket har gjort att vi fått ta tillbaka endel av våra Norrköpingspatienter från Linköping, berättar Mats Håkanson.
83-åriga Gunborg Andersson från Gårdeby är en av patienterna som tvingats vänta på operationstid. För drygt två veckor sedan bröt hon handleden när hon plockade svamp i skogen och föll. Först igår kunde hon komma in till operation efter att det för någon dag sedan beslutades att hon skulle opereras.
- Visst är det tråkigt att få vänta några dagar med ständig värk, men vad kan man göra? Personalen gör allt de kan men de hinner ju inte med allt, säger hon innan hon körs in till operation.

Personalen emellan
Gunborg Andersson fick vänta någon dag på operation, mindre tid än vad många andra fått göra i Linköping.
Om de förändringar som under sommaren smugit sig in i den akuta ortopedin kommer att kvarstå till hösten är ännu oklart. De förändringar som skett har inte kommit skriftligen utan endast genom överenskommelser mellan personal i Linköping och i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!