Vid väg 55-avfarten till Graversfors, strax norr om Norrköping, råder i dag 70 kilometer i timmen. Ungefär hundra meter efter avfartssvängen höjs hastighetsgränsen till 100 kilometer i timmen. Längs med vägen på andra sidan om avfarten reser sig en flera hundra meter lång bergsvägg, som vätter mot Graversfors by på motsatt sida. Det är den här vägsträckan, på ungefär en kilometer, som genererar ett kraftigt vägbuller som drabbar hundratals boende i Graversfors.
Madeleine Franzén, ordförande i Stens samfällighetsförening, och Agneta Asplund, sekreterare i densamma, har i cirka tre år jobbat för förändring.
"Nationell prioritet"
- Vi har stångat huvudet blodigt, men det känns som att människan inte är viktig, säger Madeleine Franzén.
Sedan en skrivelse skickades in med önskan om sänkt hastighet på sträckan skickades in i början av 2009 har turerna varit många. Ständigt möts de av avslag. Länsstyrelse och Trafikverket ser inte tillräcklig anledning att sänka hastigheten. De skriver i stället i sitt avslag att vägen är av "nationell prioritet", och att "en hög och jämn hastighet eftersträvas".
Men Madeleine och Agneta har inte gett upp. Nu har de på nytt överklagat Länsstyrelsens beslut. Decibelnivåerna på en fastighet i Graversfors har uppmätts till 65 decibel.
- Man störs ju mycket av bullret, särskilt på sommaren. Så här års skyddar snön något.
De betongblock som följer bergsväggen förstärker ljudet.
- Ljudet studsar ut mot byn och fortplantar sig i sjön på andra sidan. Graversfors ligger i en canyon-dal, och många hus står i sluttningarna på andra sidan, säger Agneta Asplund.
Märkt skillnaden
Men en enkel sänkning av hastigheten skulle göra stor skillnad.
- Det har vid ett par tillfällen varit sänkt hastighet på grund av olika vägarbeten, och då har vi ju märkt att det blivit betydligt tystare och lägre buller, säger Franzén, som fortsätter:
- Om man skulle sänka från 70 till 50 och från 100 till 70 den här korta biten så skulle de som åker förbi inte förlora mer än ungefär en halv minut. Är den korta tiden verkligen värd mer än miljön för alla människor som bor här? I Huskvarna har de agerat och sänkt hastigheten i ett snarlikt område. Varför gör man det inte här också?
Förutom bullerproblemet är en hastighetssänkning också önskvärd då många barn dagligen måste korsa vägen för att komma till och från bussen.
Men Madeleine och Agneta tänker inte ge upp, även om det blir ett nytt avslag framåt sommaren då Trafikverket ska fatta beslut på det senaste överklagandet.
- Då kanske vi försöker ta upp det i Europadomstol, avslutar de.